Teraz czytane
Letnie ochłodzenie z naszymi syropami

Letnie ochłodzenie z naszymi syropami

Letnie ochłodzenie z naszymi syropami 11

Na upały najlepsze zimne, gazowane napoje? Niekoniecznie. Ochłodzić można się także słodkimi syropami ze świeżych owoców, które nie tylko są smaczne, ale i wzmacniają naszą odporność. Jak korzystać z takich przysmaków podczas wakacji?

Woda smakowa

Podczas upałów powinno się pić dużo wody, jednak wielu osobom zwykła woda po prostu nie smakuje. Co wtedy? Można wodę wymieszać ze słodkim, owocowym syropem – to znacznie zdrowsze rozwiązanie niż gazowany napój pełen białego cukru i sztucznych dodatków. Syropy dostępne na eterno.pl są na bazie naturalnych składników i mają na tyle gęstą konsystencję, że już niewielka ilość zamienia wodę w przepyszny, orzeźwiający napój idealny na letnią pogodę.

Do wody pasuje każdy syrop – do wyboru są owoce sezonowe albo egzotyczne, korzenne przyprawy jak imbir czy cynamon, przetwory z dodatkiem mięty, nietypowe smaki jak amerykańska dynia albo domowa szarlotka. Do szklanki ze smakową wodą można jeszcze wrzucić kawałki świeżych owoców.

 

Lody z dodatkami

Czy można latem wyobrazić sobie lepszy deser niż lody? Będą one jeszcze smaczniejsze, jeśli dołożymy do nich atrakcyjne dodatki: świeże owoce, wafelki, posypkę, słony karmel oraz gęsty syrop. Do lodów waniliowych warto dodać coś wyrazistego, jak syrop pomarańczowy z imbirem, do lodów owocowych idealnie pasują syropy z dodatkiem karmelu albo miodu, lody czekoladowe dobrze się łączą z aromatycznymi przyprawami, miętą oraz limonką.

 

Ciasto na zimno

Orzeźwiający deser to nie tylko lody, ale i sernik na zimno oraz innego rodzaju „chłodne” ciasta z lekką pianką lub galaretką. Ciasta na zimno mają zwykle łagodny smak, dlatego ważne są smaczne dodatki – kawałek ciasta wystarczy udekorować słodkim syropem albo na bazie owocowych przetworów przygotować polewę.

Przy klasycznym serniku na zimno warto wykorzystać kilka różnych smaków, łącząc na przykład maliny z porzeczką albo limonkę z karmelem.

Zobacz również
Inspirujące śniadaniowe menu – kulinarne odkrycia w sercu Tychów 15

 

Mrożona herbata i kawa

Kolejna propozycja na upały to mrożona herbata lub kawa. Jest to napój bardzo prosty do przyrządzenia – wystarczy zaparzyć mocną herbatę bądź kawę, schłodzić ją i dorzucić do naczynia dużo kostek lodu. Do przygotowania chłodzącego napoju nadaje się każda, nie tylko czarna herbata, a jeśli chodzi o kawę, to najlepsza jest taka zrobiona w ekspresie.

Do mrożonej kawy można dodać gałkę lodów albo zimne mleko, do herbaty pasują świeże cytrusy. Kropką nad „i” jest aromatyczny syrop, na przykład cynamonowy, kokosowo-karmelowy, porzeczkowy, korzenny z cukrem trzcinowym.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry