Teraz czytane
Suplementy diety – podstawowe informacje

Suplementy diety – podstawowe informacje

suplementy diety

W dzisiejszych czasach na rynku znajdziemy przeogromny wybór suplementów diety praktycznie na każdą dolegliwość. Wszechobecne reklamy informują nas o substancjach, które powinniśmy zażywać, aby prawidłowo funkcjonować każdego dnia. Jak odnaleźć się w morzu różnych preparatów – o tym kilka słów poniżej.

 

Czym są suplementy diety 

Suplementy diety są to makro i mikro elementy, tłuszcze, enzymy, witaminy, ekstrakty roślinne, minerały, które mają pomóc w uzupełnieniu naszej diety o składniki niezbędne do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów zachodzących w naszym organizmie. Jednakże suplement suplementowi nie równy. Należy rozróżniać faktycznie działające substancje od specyfików, które nie wywierają żadnego wpływu na nasz organizm.

Suplementacja – kto jej potrzebuje

Podstawowym pytaniem jakie powinniśmy sobie zadać, jest pytanie, czy w ogóle w naszym przypadku suplementacja jest potrzebna.  Przeciętny zdrowy człowiek, zażywający ruchu i stosujący zróżnicowaną dietę, większość substancji odżywczych i witamin czerpie właśnie z przyjmowanego przez siebie pokarmu.

Jednakże w sytuacji wyjątkowej dla naszego organizmu, czyli np. choroby, okresu podwyższonej podatności na różne dolegliwości, nieprawidłowego trybu życia bądź innych czynników, w naszym organizmie zaczyna brakować pewnych składników. Wtedy to z pomocą przychodzą nam suplementy, jednakże nie należy ich traktować jako panaceum. Ponadto, suplementów diety nie należy traktować jako substytutu zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Wszelkie niedobory substancji w naszym organizmie powinny zostać stwierdzone przez wiarygodne badania, a nie poparte wyłącznie na naszym odczuciu, bądź też na internetowej analizie naszej sytuacji zdrowotnej.  

Jak stosować suplementy diety, żeby nie zrobić sobie krzywdy

Podstawowa zasada w zażywaniu tego typu preparatów stanowi, że stosujemy suplementy wyłącznie na określony, występujący u nas problem zdrowotny lub stwierdzony niedobór danej substancji. Nie stosujemy suplementów „na własną rękę”, czyli nie kupujemy wszystkich zalecanych przez reklamy substancji, ponieważ w niektórych przypadkach bezmyślnie stosowane suplementy mogą doprowadzić do niebezpiecznych nadmiarów substancji w naszym organicznie.

Suplementy diety powinny być kupowane w aptece bądź w wiarygodnym sklepie zielarskim. Nie powinniśmy zamawiać takich produktów przez Internet, ponieważ nie mamy wtedy pewności co do ich składu i pochodzenia. Zażywanie suplementów powinno być przeprowadzane pod okiem naszego lekarza, a już obowiązkowo w sytuacji, gdy cierpimy na jakąś chorobę i leczymy się stosując inne preparaty. Nigdy nie powinniśmy przekraczać zalecanych nam dawek suplementów. W sytuacji, gdy suplementy są nam zalecane przez lekarza, nie powinniśmy także pomijać dawek owych substancji. 

Zobacz również
Jakie wino do dziczyzny? Klucz do harmonijnego połączenia smaków 14

Zdrowy rozsądek przy dbaniu o zdrowie

Jak w każdej innej dziedzinie życia – tak i w trosce o nasze zdrowie, musimy zachować chłodny umysł i rozsądek. Jeśli zauważamy pogorszenie stanu naszego zdrowia, mamy gorsze samopoczucie i chcemy coś z tym zrobić, pamiętajmy, żeby w pierwszej kolejności wykonać badania lekarskie – już po jednym badaniu krwi, będziemy mieli wiarygodną informację o stanie składników mineralnych i witamin w organizmie. Ponadto, w wyborze suplementów oraz ich dawek sugerujmy się przed wszystkim zaleceniami lekarza lub farmaceuty, a nie zasadą „im więcej, tym lepiej”.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.wapteka.pl/

[g1_row] [g1_1of1] [g1_posts type=”recent” template=”grid_1of1″ columns=”1″ masonry=”standard” image_variant=”landscape” hide=”author,date,comments_link,summary,categories,tags” view=”standard” autoplay=”none” nav=”arrows_coins” filters=”categories,tags” load_more=”standard” term_ids=”dieta” max=”2″ offset=”1″] [/g1_posts] [/g1_1of1] [/g1_row]
Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry