Teraz czytane
MAKARON WŁOSKI

MAKARON WŁOSKI

Makaron włoski rozmaitej grubo­ści kupuje się gotowy.

15 dk. kupnego średniego makaronu połamać na kawałki mniej więcej dziesięciocentymetrowe, wymyć w zimnej wodzie, wrzucić na gotującą wodę, po zagotowania odlać i po raz drugi wrzucić do garnka na wrzącą wodę.

Teraz dopiero należy go posolić i gotować, dopóki nie wypłynie na wierzch.

Wówczas wybrać makaron na durszlak, a po ocieknięciu z wody włożyć do rondla, dodać łyżkę świeżego masła, potrząsnąć rondlem i postawić na chwilę na gorącej blasze.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 40

Makaron włoski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry