Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

GALARETA Z NÓG CIELĘCYCH

3 nogi cielęce dokładnie oczyścić, sparzyć gotującą wodą, poczem włożyć do garnka, zalać 4 szklankami gorącej wody, wkrajać 15 dk. rozmaitej włoszczyzny, wsypać kilka ziarnek pieprzu, dodać trochę angielskiego ziela, listek bobkowy i 1 ząbek czosnku.

Wszystko to gotować wolniutko pod pokrywką 2 1/2 godziny.

Następnie nóżki odcedzić, wyjąć kości, mięso pokrajać na drobne kawałki, rosół, w którym się nóżki gotowały, przecedzić i zaprawić 2 białkami rozmięszanemi z 2 łyżkami przegotowanej wody, wymieszać smak z pokrajanem mięsem i wlać do formy lub do brytfanki, pozostawiwszy na kilka godzin, by zastygł.

Podaje się galaretę z octem i oliwą lub zamiast octu można podać sok z wyciśniętej cytryny.

Galareta z nóg cielęcych – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *