Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Amerykańskie naleśniki – jak je zrobić i z czym jeść?

pancakes

Kto raz spróbuje amerykańskich naleśników, znanych również pod nazwą pancakes, jest w stanie zakochać się w ich smaku i myśleć o nich podczas każdego śniadania, gdy na stole jest wyłącznie białe pieczywo i kilka najprostszych dodatków. Po zjedzeniu ich o poranku ma się o wiele więcej sił, a smak zostaje z nami przez bardzo długi czas – jeśli nie na podniebieniu to w wyobraźni. Można je jeść na słono i na słodko, a dodatki jakie się do nich serwuje, potrafią być naprawdę fantazyjne i niejednego przyprawiają o zawrót głowy.

Oczywiście powstają współcześnie również przepisy, które mają za zadanie nieco odchudzić ich recepturę, jednak nie licząc zbytnio kalorii można tu wyjść z o wiele większą satysfakcją – zależy też, kto i jakie smaki preferuje. Jak zrobić więc amerykańskie pancakesy? O tym poniżej.

Oryginalna receptura

Czytając ten artykuł na pewno każdy poszukuje przede wszystkim oryginalnego przepisu, który upowszechnił się i funkcjonuje także i dzisiaj w wielu amerykańskich domach. Choć wielu, którzy spróbowali amerykańskich, puchatych naleśników ocenia je jako genialne i niesamowite, to rozkładając ich recepturę na czynniki pierwsze szybko można dojść do wniosku, że nie tak trudno zrobić je samodzielnie. Wystarczy bowiem zaopatrzyć się w:
– 1 duże, kurze jajko
– 1 i 1/4 szklanki maślanki
– 1 i 1/4 szklanki mąki
– proszek do pieczenia (jedną łyżeczkę)
– po 1/4 szklanki oliwy i cukru pudru
– sodę oczyszczoną (1 łyżeczka)
Wszystko to doprawiamy szczyptą soli, pamiętając by zacząć od połączenia składników sypkich nim dodamy te płynne. Smażąc z obu stron na rozgrzanej patelni z cienką warstwą tłuszczu już za kilka minut można mieć szybkie i pożywne śniadanie (obiad i kolację oczywiście też).

Na mleku

Proporcje ciasta nieco się zmieniają, kiedy zamiast maślanki zdecydujemy się na użycie mleka. W ten sposób naleśniki staną się trochę bardziej swojskie i podobne w smaku do swojej cienkiej wersji, którą znamy od dawna, gdyż serwowała nam je nasza mama lub babcia. Warto zwrócić tu również uwagę na nieco inny sposób przygotowania ciasta. Co do składników to lista jest tu odrobinę krótsza:
– 1,5 szklanki mleka

– 75 g masła (rozpuszczonego)

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jaja
– 1/3 szklanki cukru pudru.
Dodając sól do smaku, roztrzepując jajko i łącząc je z mlekiem, a następnie ze składnikami sypkimi i masłem (ten składnik wlać na koniec) gotową masę odkładamy na ok 15 minut. Po tym czasie – najlepiej bez dodatku tłuszczu i na teflonowej patelni – smażymy na średnim ogniu na lekki brąz po obu stronach.

Kwestia dodatków

Na talerzu pyszni się już smakowity stosik pancakesów, warto by więc zadbać o odpowiednią oprawę smakową. Dodatki w przypadku amerykańskich, puszystych naleśników to wręcz obowiązkowy element , dlatego warto dobrze zastanowić się nad tym, co pojawi się podczas najbliższego posiłku w tym stylu. Najbardziej oczywistym dodatkiem, nawiązującym do tradycji pancakesów jest syrop klonowy. My natomiast polecamy spróbować również:
– konfitury malinowej,
– kremu czekoladowego,
– bitej śmietany i masła orzechowego,
– bekonu.

Za cenne informacje dziękujemy portalowi Produkty-Spożywcze.pl .

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *