Zrozumieć indeks glikemiczny – jakie pieczywo wybrać na diecie?
Wybór pieczywa wydaje się być prostą sprawą. Wystarczy przecież wybrać takie, które ma dobry skład i smakuje nam najbardziej, prawda? Otóż, nie. Ten temat jest znacznie bardziej skomplikowany, ale gdy zrozumiemy znaczenie pojęcia „indeks glikemiczny”, wszystko stanie się dla nas jasne. Wówczas przekonamy się, że pełnoziarniste sucharki, wafle ryżowe i pieczywo lekkie są znacznie bardziej wartościowymi składnikami diety niż chleb pszenny.
Gdy mowa o zdrowym, racjonalnym odżywianiu, najczęściej pojawia się temat indeksu glikemicznego. Rzecz w tym, że dla przeciętnej osoby to pojęcie może brzmieć jak wypowiedziane w obcym języku. Warto jednak wiedzieć, że zrozumienie jego znaczenia jest szczególnie istotne nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę, ale dla wszystkich, dla których ważna jest zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta.
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) jest wskaźnikiem informującym o wzroście poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godz. po spożyciu danego produktu spożywczego. Wyróżniamy IG niski (mniej niż 55), średni (od 55 do 69 ) i wysoki (od 70). Punktem odniesienia jest glukoza, której indeks glikemiczny wynosi 100 (jest całkowicie wchłaniana w jelicie).
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są cukry, które powstają w procesie spalania glukozy. Węglowodany proste, np. pochodzące z białego pieczywa, powodują największe wahania poziomu cukru we krwi. Uwalniają energię szybko, ale jej poziom spada tak samo gwałtownie, czemu towarzyszy nawracające uczucie głodu. Z kolei te, które pochodzą z produktów pełnoziarnistych, wydzielają energię stopniowo i przez dość długi czas. W efekcie, powodują mniejszy wzrost poposiłkowej glikemii i zapewniają dłuższe uczucie sytości.
Udowodniono, że przewaga węglowodanów prostych w diecie ma wyjątkowo negatywny wpływ na zdrowie. Nieumiejętnie komponowany jadłospis może doprowadzić do wystąpienia wielu poważnych chorób, m.in. insulinooporności i cukrzycy typu II. Nadmierne spożycie cukrów prostych może stać się też przyczyną otyłości. Wniosek? Osoby dbające o linię i zdrową dietę powinny znacząco ograniczyć ich udział w jadłospisie na rzecz węglowodanów złożonych.
Najlepsze alternatywy dla jasnego pieczywa
Pierwszy krok to ograniczenie lub rezygnacja ze spożywania pszennego chleba i bułek. Bez obaw, nie oznacza to, że pieczywo musi całkowicie zniknąć z menu. Wystarczy zastąpić je odpowiednikami o znacznie niższym IG. Nasza pierwsza propozycja to wafle ryżowe. Przygotowane z nieoczyszczonego (brązowego) ryżu, obfitują w błonnik, węglowodany złożone i cenne mikroelementy. Są lekkie i niskokaloryczne, a przy tym smakują wyśmienicie. Szukasz najwyższej jakości wafli ryżowych? Odwiedź stronę https://osheeshop.eu/wafle-ryzowe.
Kolejna pyszna alternatywa to pieczywo lekkie. To kolejny produkt pełnoziarnisty, który wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na organizm. Wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, ale tak samo dobrze sprawdza się jako składnik kanapek. Najwyższej jakości lekkie pieczywo znajdziesz na stronie https://osheeshop.eu/pieczywo-lekkie.
A może sucharki? Świetny pomysł, zwłaszcza jeżeli mówimy o opcji pełnoziarnistej! To doskonała przekąska, która smakuje wyśmienicie także z ulubionymi dodatkami. Najlepsze suchary znajdziesz na stronie https://osheeshop.eu/sucharki.