Teraz czytane
Płatki drożdżowe – niezbędny składnik kuchni wegańskiej i nie tylko!

Płatki drożdżowe – niezbędny składnik kuchni wegańskiej i nie tylko!

Płatki drożdżowe – niezbędny składnik kuchni wegańskiej i nie tylko! 11

W ciągu ostatnich kilku lat płatki drożdżowe zyskały ogromną popularność. Na szeroką skalę wykorzystywane są przez miłośników kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Nic w tym dziwnego, albowiem płatki drożdżowe stanowią nie tylko źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, ale także z powodzeniem zastępują jajko podczas przygotowywania wypieków, jak również doskonale nadają się do zagęszczania zup oraz sosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości płatków drożdżowych?

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Czym są płatki drożdżowe;
  2. Jakie właściwości zdrowotne wykazują płatki drożdżowe;
  3. Czy istnieją przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków drożdżowych;
  4. Jak stosować płatki drożdżowe;
  5. Gdzie kupić i ile kosztują płatki drożdżowe.

Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe stanowią produkt spożywczy, który powstaje z drożdży przy zastosowaniu glukozy, pochodzącej między innymi z melasy trzcinowej oraz/lub melasy buraczanej. Do wytworzenia niniejszego produktu najczęściej wykorzystywane są drożdże z gatunku Saccharomyces Cerevisiae. W procesie produkcji, po zajściu odpowiednich reakcji chemicznych, płatki drożdżowe są deaktywowane za pośrednictwem działania bardzo wysokiej temperatury. W dalszej kolejności, niniejszy produkt jest dokładnie opłukiwany oraz suszony.

Płatki drożdżowe posiadają sypką konsystencję. Swoim wyglądem mogą przypominać nam popularną bułkę tartą oraz/lub bardzo drobne płatki owsiane. Niniejszy produkt posiada charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Co ciekawe, przez wegan uznawane są za zamiennik sera, a nawet nazywane „wegańskim parmezanem”. W tym miejscu warto także wspomnieć, że płatki drożdżowe są produktem bezglutenowym. W związku z tym, mogą stosowane być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Płatki drożdżowe – niezbędny składnik kuchni wegańskiej i nie tylko! 17

Jakie właściwości zdrowotne wykazują płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe stanowią wartościowe źródło składników odżywczych, które w pozytywny sposób oddziałują zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie psychiczne. Niniejszy produkt jest nie tylko skarbnicą białka, ale także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową czynność naszych jelit, a tym samym za utrzymanie regularnego rytmu wypróżnień. Z uwagi na fakt, iż w płatkach znajdują się duże ilości białka, ich stosowanie zalecane jest w przypadku osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa oraz/lub produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe, płatki drożdżowe są także cennym źródłem witamin z grupy B, które oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego. Współczesne badania z dziedziny dietetyki i psychologii potwierdziły pozytywny wpływ niniejszych witamin na nasz nastrój, a nawet na profilaktykę depresji i zaburzeń o charakterze otępiennym.

Płatki drożdżowe, jako jedne z nielicznych produktów spożywczych, są źródłem witaminy D, która odpowiada za prawidłowy rozwój i utrzymanie dobrej kondycji układu kostnego. Ponadto, zawierają one w sobie spore ilości kwasu foliowego, o którego suplementację ze szczególną starannością powinny dbać kobiety planujące ciążę oraz będące w ciąży.

Czy istnieją przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków drożdżowych?

Płatki drożdżowe w większości przypadków są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Między innymi, choroby w obrębie układu pokarmowego, ze szczególnym uwzględnieniem zespołu jelita nadwrażliwego (IBS) oraz zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO).  Płatki drożdżowe należy wprowadzać do naszej diety stopniowo, obserwując przy tym objawy organizmu. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po ich spożyciu, na przykład bólów brzucha, nudności oraz/lub biegunek, należy jak najszybciej zaprzestać ich dalszego stosowania.

Płatki drożdżowe – niezbędny składnik kuchni wegańskiej i nie tylko! 19

Jak stosować płatki drożdżowe?

Zaleca się, aby każdego dnia nie stosować więcej niż 3 płaskie łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych. Niniejszy produkt możemy wykorzystać w codziennej kuchni na wiele różnych sposobów:

Zobacz również
Warsztaty kulinarne dla młodych talentów - dlaczego warto je wprowadzić do szkół? 15

  • Po pierwsze: możemy dodać je do porannej owsianki z dodatkiem świeżych owoców oraz pełnowartościowych orzechów;
  • Po drugie: możemy dodać je do koktajlów owocowo-warzywnych, sprawiając w ten sposób, iż staną się bardziej pożywne;
  • Po trzecie: warto zastosować je podczas przygotowywania wegańskiej pizzy z dodatkiem pysznego sosu pomidorowego oraz grillowanych warzyw;
  • Po czwarte: możemy wykorzystać je podczas przygotowywania smacznych pulpecików na bazie kaszy jaglanej;
  • Po piąte: zaleca się ich stosowanie w celu zagęszczania sosów oraz/lub zup.

Gdzie kupić i ile kosztują płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe dostępne są w opakowaniach o zawartości 200, 250 lub 500 gramów. Za najmniejsze opakowanie produktu (o wadze 200g) zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych. Pamiętajmy przy tym, że cena niniejszego produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.

Nieaktywne płatki drożdżowe dostępne są w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Na przykład w sklepie cosdlazdrowia.pl. W ten sposób zyskamy pewność, że wybrany przez nas produkt jest najwyższej jakości, a tym samym bezpieczny dla naszego zdrowia.

Podsumowanie

Płatki drożdżowe to smaczny produkt o licznych właściwościach zdrowotnych. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości błonnika oraz cennych witamin z grupy B. Ponadto, niniejszy produkt stanowi dobre źródło białka. Dlatego też, jego spożywanie zalecane jest w przypadku osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską.

Bibliografia:

  1. Bruno G., Nutritional Yeast & Liver, W: „Smart suplementation. Literature Education Series On Dietary Suppleme” [online] 2009 Huntington College of Health Sciences;
  2. Dobrzeńska A. Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009. Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka;
  3. Kolarzyk E., Wójtowicz MB. NOWE TYPY ŻYWNOŚCI. zhid.wl.cm.uj.edu.pl;
  4. Lange E. Produkty bezglutenowe na rynku polskim. Handel Wewnętrzny, 2013;
  5. Rybicka I. Gliszczynska-Swiglo A. Ocena zawartości witamin z grupy B w owsianych produktach bezglutenowych. Zeszyty Problemowe Postępów 2014.
Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry