Teraz czytane
Parzenie yerba mate – sprawdź, jak zrobić to dobrze!

Parzenie yerba mate – sprawdź, jak zrobić to dobrze!

yerbamate

Pękate naczynie z metalowa rurką to coraz częściej spotykany widok. W kawiarni, pracy i w domu – yerba mate podbiła serca wielu osób wspaniałym smakiem i swoimi dobroczynnymi właściwościami. Napój pomaga w odchudzaniu, posiada masę witamin i pobudza na dłużej niż kawa, ale bez negatywnych skutków ubocznych. Jeśli chcesz spróbować yerba mate, ale nie wiesz, jak ją zaparzyć, wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Przygotuj odpowiednie naczynie

Yerba mate, czyli napar z suszonych gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego, jest szczególnie popularna w czterech krajach Ameryki Południowej: Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Jej przygotowanie i picie to prawdziwy rytuał, podczas którego tradycyjnie wykorzystuje się pękaty kubek zwany matero lub tykwą. Do dziś wiele osób decyduje się na naczynie wykonane z drewna, ale w sklepach dostępne są również matero ceramiczne, które są dużo bardziej poręczne. Do parzenia i picia yerba mate potrzebna jest również specjalna, najczęściej metalowa rurka nazywana bombillą. Posiada ona końcówkę w kształcie łyżeczki z sitkiem lub sprężynki, dzięki której drobiny suszu się dostają się do ust.

yerba-mate-tykwa.jpg
Parzenie yerba mate

Nasyp i uformuj susz w naczyniu

Do parzenia yerba mate wykorzystuje się dużą ilość suszu, ale zalewa się go wielokrotnie i nie w całości na raz. Większość osób nasypuje liści do połowy lub nawet ¾ objętości naczynia, ale jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z yerba mate i nie jesteś przyzwyczajony do jej specyficznego smaku, zacznij od mniejszej ilości, np. ¼ matero. Aby przygotować susz do zalania wodą, należy przykryć otwór naczynia dłonią, odwrócić je do gór nogami i energicznie potrząsnąć. Zabieg ten sprawia, że najdrobniejsze listeczki wędrują w stronę wylotu naczynia i nie zapychają sitka bombilli podczas picia. Następnie należy położyć matero na boku i docisnąć liście do ścianki, używając palców lub bombilli. Po ustawieniu naczynia w normalnej pozycji, susz powinien tworzyć pochyły kopczyk, który z jednej strony praktycznie sięga krawędzi otworu, a z drugiej odsłania fragment dna.

Włóż bombillę i nalej wody

Po uformowaniu suszu włóż bombillę w puste miejsce naczynia, tak aby jej końcówka dotykała dna (możesz to również zrobić po namoczeniu suszu). Następnie nalej trochę wody w temperaturze 60°C–80°C i poczekaj, aż ciecz zostanie wchłonięta przez liście. Staraj się kierować strumień tak, aby trafiał w odkrytą część dna, a nie bezpośrednio na liście. Gdy ciecz całkowicie zniknie, możesz dopełnić matero gorącą wodą (nigdy wrzącą!), ale tak, aby czubek kopczyka pozostawał suchy. Im chłodniejsza woda, tym dłuższe parzenie i mniej goryczki w naparze.

tykwa.jpg
Parzenie yerba mate

Ciesz się smakiem

Po kilku minutach możesz zacząć delektować się smakiem swojej idealnie przygotowanej yerba mate. Po wypiciu całego naparu zalewaj susz ponownie, aż straci swój smak (zazwyczaj 5–8 razy). Gdy napój nie ma już wystarczająco intensywnego aromatu, wykorzystaj bombillę, aby przerzucić kopczyk suszu na drugą stronę naczynia i zalej go ponownie. Podczas picia staraj się nie ruszać bombillą, aby nie wzburzać fusów, a tykwę trzymaj w pochylonej pozycji, tak aby susz utrzymywał formę kopczyka jak najdłużej.

Dlaczego warto pić yerba mate?

Nie lubisz smaku kawy lub z innego powodu szukasz alternatywy dla małej czarnej? Yerba mate ma właściwości pobudzające i działa znacznie dłużej, gdyż zawarta w niej kofeina wchłania się stopniowo. Napar nie powoduje roztrzęsienia ani bezsenności i jest znaczne łagodniejszy dla żołądka. Yerba mate to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą schudnąć, gdyż zmniejsza apetyt i przyspiesza metabolizm. Oprócz tego napój jest źródłem żelaza, wapnia i potasu oraz witamin C, E i z grupy B. W przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu, lecz jest jego źródłem. Yerba mate obniża również poziom glukozy we krwi, przeciwdziałając cukrzycy oraz wspomaga pracę układu odpornościowego.

Zobacz również
Dlaczego kawa z Rwandy jest uważana za jedną z najbardziej aromatycznych na świecie? 13

Znasz już zalety picia yerba mate i wiesz, jak ją przygotować. Na home-sklep.pl znajdziesz wszystkie akcesoria potrzebne do zaparzenia tego pobudzającego i aromatycznego naparu. Pij na zdrowie!

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, unsplash.com, pixabay.com

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry