Teraz czytane
Naturalnie, czyli zdrowo? Wady i zalety regionalnych wyrobów

Naturalnie, czyli zdrowo? Wady i zalety regionalnych wyrobów

produkty regionalne

Wyroby regionalne docenia się w całej Unii Europejskiej. Dane miejsce może się starać o specjalny certyfikat, który potwierdza pochodzenie produktu spożywczego.

 

Konsument widzi znane logo i ma pewność jakości towaru. Czy jednak regionalnie i zdrowo idzie ze sobą w parze? Oto kilka słów na temat specjałów dostępnych w konkretnych regionach.

Co zawiera żywność?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy przede wszystkim zastanowić się nad składem ,,sklepowej” żywności. Każdy zastanawiał się przynajmniej przez chwilę nad etykietą towaru. Jest tam wiele nieznanych substancji, które muszą mieć jakiś cel. Niektóre naturalnie poprawiają smak, wygląd albo też konserwują żywność na dłuższy czas.

Wiele mówi się o wspomagaczach, które mają swoje naturalne zalety i jednocześnie nie są zdrowe. Na półkach towar leży przez określony termin. Informacja podana na etykiecie jest orientacyjna i mówi nam o trwałości danego produktu w określonych warunkach.

Regionalne specjały

Żywność regionalna zawiera wszystko to, czego konsument oczekuje od spożywczych produktów. Mamy zatem naturalne metody wytwarzania oraz znany, atrakcyjny skład. Miody naturalne zakupione od właścicieli pasiek, są zupełnie inne od sklepowych. Taki towar może swobodnie zastąpić cukier w naszym domu. Jest zdrowy oraz pozytywnie wpływa na cały nasz organizm.

Zupełnie w przeciwieństwie do produktów sklepowych, które nie zawsze można pochwalić. Wiele osób kojarzy biały osad, który osadza się na zbyt długo otwartym miodzie (efekt krystalizacji). To nic innego jak cukier, który dodaje się w celu poprawy walorów sklepowego, mizernego towaru.

Zobacz również
Jak filetować rybę i który nóż do filetowania wybrać

Różnica w smaku kosztuje?

Niestety, ale rzadko możemy sobie pozwolić na zakup wyłącznie regionalnych produktów. Są zatem na przykład uzupełnieniem naszych wczasów. Gdy spędzamy je w towarzystwie agroturystycznym, zakupujemy tam regionalne rarytasy. Czasami wędrujemy po górach i zabieramy ze sobą w podróż powrotną kilka oscypków. Są to pożyteczne dodatki, ale ciężko wprowadzić je do codziennego życia.

Warto zatem poznać swoje walory smakowe oraz zainteresować się wyłącznie ulubionymi specjałami. Kupno raz na jakiś czas miodu malinowego nie będzie dużym obciążeniem dla portfela. Umili nam zaś spożywanie deserów oraz konsumpcję herbaty. Czasami warto poświęcić się dla chwil rozkoszy.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry