Teraz czytane
Kotlety warzywne jako alternatywa dla mięsa

Kotlety warzywne jako alternatywa dla mięsa

Kotlety warzywne jako alternatywa dla mięsa 11

W ostatnich latach sporo mówi się o ograniczaniu spożywania mięsa zarówno ze względów zdrowotnych, jak i środowiskowych. Wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z tych produktów, ale warto spróbować wegetariańskich pyszności. Jedną z nich są kotlety warzywne.

Czy warto jeść kotlety warzywne zamiast mięsnych?

Warto wiedzieć, że kotlety warzywne stanowią zdrowszą alternatywę tych wykonanych z mięsa. Mają znacznie więcej witamin i wartości odżywczych, a za pomocą odpowiednich dodatków mogą być obfite w spore pokłady białka. Nie dostarczają organizmowi tylu tłuszczów, co kotlety z mięsa, a na dodatek są pyszne.

Kotlety warzywne mogą zawsze smakować inaczej, ponieważ da się je stworzyć z wielu różnorodnych składników. Dzięki temu nigdy się nie znudzą. Stanowią doskonały sposób na przemycenie do diety większej ilości warzyw i uwielbiają je nawet dzieci, które trudno przekonać smakiem do potraw. Po smażeniu mają przyjemną i chrupiącą panierkę, przez co ich konsystencja odpowiada największym smakoszom.

Kotlety z warzyw da się przyrządzić w taki sposób, aby smakiem przypominały mięso, a jednak były znacznie zdrowsze. To opcja dla osób, którym trudno wyeliminować całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Warzywne pulpety można przygotować w wersji wegańskiej czy bezglutenowej, więc wpiszą się w każdą dietę. Łatwo stworzyć również warianty niskokaloryczne, dzięki czemu będą idealne w okresie redukcji.

Z czego można robić kotlety warzywne?

Kotlety warzywne można robić tak naprawdę ze wszystkich warzyw. Popularny przepis to ten, w którym wykorzystuje się warzywa, jak marchewkę, pietruszkę czy seler, ugotowane w zupie np. rosole. Wystarczy je pognieść, dodać jajko, nieco mąki i przypraw, ulepić z nich kotleciki i usmażyć w ulubionej panierce. Poza tym dobrze smakują też kotlety z cukinii czy brokułu.

Do kotletów warzywnych można dodawać m.in. różnorodne sery czy kasze, dzięki czemu ich smak będzie jeszcze bardziej urozmaicony. Sprawdzą się także ugotowane na twardo jajko czy płatki owsiane. W pulpecikach warzywnych często można znaleźć kukurydzę, paprykę, soczewicę czy cebulę. Nadają się do nich wszystkie składniki, które lubi osoba je przygotowująca.

Zobacz również
Pasja i Perfekcja: Magia Restauracji Steak House 15

Takie danie to idealny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Można wykonać kotlety ze wszystkich warzyw, jakie ma się w kuchni, aby się nie zmarnowały. Jeśli chodzi o panierkę, to sprawdzi się taka wykonana z bułki tartej i mąki, ale nie tylko. Warto wykorzystać np. chrupiące płatki kukurydziane.

Z czym jeść kotlety warzywne?

Kotlety warzywne mogą zastępować swoje mięsne odpowiedniki w tradycyjnym obiedzie z ziemniakami i surówką. Warto łączyć je np. z buraczkami czy kiszonkami, które mają sporo prozdrowotnych właściwości. Świetnie pasuje do nich ryż oraz kasza. Poza tym takie kotlety można pokroić na kawałki i wykorzystać np. w słodko-wytrawnych bowlach z dodatkiem miksu sałat i mango lub innego owocu. Do takiej mieszanki będą pasować także orzechy, sos na bazie oliwy z oliwek, pomidorki koktajlowe i ser feta.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry