Kilka dań, które poprawiają humor – czyli zima zgodnie z ideą hygge
Dopadła Cię zimowa chandra? Nie daj się jej! rzedstawiamy 4 przepisy na dania, które dodadzą Ci nie tylko energii w te pochmurne dni, ale też wywołają uśmiech na Twoich ustach – zarówno dzięki składnikom jak i możliwości przygotowania ich z najbliższymi.
Jesienne, szare dni to okres którego nie da się przeżyć bez dodatkowej dawki słodyczy. Najlepiej wiedzą o tym Duńczycy – naród, który wyznaje ideę hygge. Hygge to poszukiwanie szczęścia w każdej z krótkich chwil. Mowa na przykład o spędzaniu wieczoru pod kocem z kubkiem gorącego kakao, wypiekanie bułeczek maślanych z dziećmi lub po prostu rozkoszowanie się zieloną herbatą o poranku. Bdsklep.pl zachęca wszystkich swoich klientów do wcielenia hygge w życie dzięki pięciu super produktom, które zamówimy z dostawą pod same drzwi.
Znudziła ci się tradycyjna owsianka? Zamień ją na śniadaniowy budyń z tapioki przekładany zdrowymi dodatkami!
1/3 szklanki BIO PLANET Tapioki – Skrobi z Manioku
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
5 suszonych śliwek
jagody acai
Tapiokę przesyp do miski, zalej mlekiem i pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie przelej perełki wraz z płynem do rondelka i gotuj je na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając całość co jakiś czas. Następnie przelej mleko z tapioką do szklanego naczynia (np. słoika) i poczekaj, aż kulki zaczną wchłaniać płyn i tworzyć gęstą, żelową masę. W tym czasie suszone śliwki zmiksuj z miodem. Gdy pudding z tapioki się ostudzi przelej go do słoiczka, na wierzch wylej mus śliwkowy, możesz oprószyć go jagodami acai.
Cynamon dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Warto, więc poznać przepis na cynamonowe ślimaki.
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 ml oleju
170 g brązowego cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
saszetka suchych drożdży
3 łyżeczki LEBENSBAUM Cynamonu Cejlońskiego Mielonego Bio
szczypta gałki muszkatołowej
Do miski wsyp mąkę, drożdże, połowę cukru oraz sól, wlej olej i mleko, a następnie wyrób masę i odstaw ją na 20 minut, aż urośnie. Rozwałkuj ją na prostokąt, posyp równomiernie pozostałym cukrem oraz przyprawami i zawiń w rulon. Podziel ciasto na 16-20 równych kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ślimaki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz je przez 10-15 minut. Smakowity zapach w całym domu gwarantowany.
Złote mleko na bazie superfoods tej jesieni zastąpi matcha latte. Jest sycące, przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
szklanka ECO LIFE Mleka migdałowego bezglutenowego Bio
łyżka kurkumy
łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka startego imbiru
gwiazdka anyżu
sok z połówki pomarańczy
Wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko z migdałów i dopiero wtedy dodać resztę składników.
Pyszne, pachnące, chrupiące pieczywo to coś, czemu trudno się oprzeć o poranku. Czy faktycznie powinno się unikać chleba w codziennym menu? Nie każdego! Wypróbuj przepis na sezonowe, dietetyczne pieczywo.
150g TARGROCH mąki orkiszowej – jasnej
150g mąki razowej
150g masła klarowanego
340g dyni pokrojonej w kostkę
150g syropu klonowego
85g żurawiny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżka gałki muszkatołowej
Dynię upiecz w piekarniku do miękkości, a następnie zmiksuj ją z syropem. W misce wymieszaj mąki z przyprawami, proszkiem do pieczenia i masłem, potem dodaj masę dyniową oraz żurawinę i starannie ugnieć ciasto. Przelej je do formy i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Smacznego!