Teraz czytane
Czy mąka owsiana może pomóc osobom nietolerującym glutenu?

Czy mąka owsiana może pomóc osobom nietolerującym glutenu?

Czy mąka owsiana może pomóc osobom nietolerującym glutenu? 11

Osoby nietolerujące glutenu zmagają się z wieloma różnymi problemami podczas przygotowywania optymalnego planu żywieniowego. Warto zastanowić się również nad tym, jaka mąka będzie dla nich najwłaściwszym wyborem? Ciekawym przykładem jest mąka owsiana, która naturalnie nie zawiera w sobie glutenu. Jakie są jej najmocniejsze strony, jakie składniki i witaminy można w niej znaleźć oraz jak wykorzystać ją w domowych kuchniach?

Mąka owsiana – co wiadomo na jej temat? Kilka najważniejszych zalet

Mąka owsiana ma bardzo szerokie grono zwolenników wśród przedstawicieli młodszego, jak i dojrzałego pokolenia. Wdrożenie jej do własnej diety warto solidnie przedyskutować z dietetykiem i wspólnymi siłami przygotować odpowiedni plan żywieniowy dla konkretnej osoby. Jak już zostało wspomniane taka mąka jest naturalnie bezglutenowa. Co jeszcze wyróżnia ją na tle innych mąk?

  • jest cennym źródłem antyoksydantów,
  • ma wysoką gęstość odżywczą,
  • ma bardzo wszechstronne zastosowanie kulinarne,
  • korzystnie wpływa na ludzki wzrok,
  • hamuje proces starzenia się organizmu,
  • wykazuje się właściwościami uspokajającymi i pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Domownicy powinni ją spożywać w rozsądnych ilościach, ale najważniejszą informacją dla zainteresowanych osób jest to, że można z niej skorzystać na diecie bezglutenowej.

Jakie konkretnie składniki i witaminy można znaleźć w mące owsianej?

Mając już pełną wiedzę na temat tego, czy mąka owsiana jest bezglutenowa, wypadałoby również przeanalizować to, jakie konkretnie składniki i witaminy można w niej odnaleźć? Otóż w mące owsianej znajdują się:

Zobacz również
Posypki smakowe: Dodatek, który zmienia smak naszych potraw 15

  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk, żelazo i fosfor,
  • magnez i miedź,
  • krzem, sód i wapń.

Inwestując w mąki owsiane Bio Babalscy można mieć zatem pewność tego, że kupuje się wysokiej klasy produkt o dużej zawartości witamin i cennych składników mineralnych. Na szczególne uznanie zasługuje też to, że w mące owsianej występuje spora dawka przeciwutleniaczy. Wszystko to sprawia, że jest to jedna z najbardziej popularnych i cenionych mąk na polskim rynku.

Jak wykorzystać mąkę owsianą we własnej kuchni? Ciekawe pomysły

Na całe szczęście mąka owsiana może być wykorzystana w kuchni na rozmaite sposoby. Trudno sobie bez niej wyobrazić powstawanie ciast, ciasteczek, naleśników, gofrów czy też babeczek. Omawiana mąka gwarantuje im puszystość, delikatność oraz odrobinę orzechowego smaku i aromatu. Docenią to dorośli, młodzież, jak i dzieci. Kiedy jeszcze opłaca się sięgnąć po mąkę owsianą? Na pewno przy zagęszczaniu zup, sosów i ulubionego gulaszu! Jeśli zajdzie taka potrzeba domownicy mogą z niej również skorzystać podczas przygotowywania domowego makaronu, placków, omletów, pierogów i kopytek. Możliwości są nieograniczone! Ogromnym zainteresowaniem ze strony wymagających wielbicieli kulinarnych eksperymentów cieszy się m.in. mąka owsiana BIO typ 1850, w której można znaleźć lekkostrawne białko, kompleks niezbędnych witamin, błonnik pokarmowy i wartościowe tłuszcze. Z łatwością przygotuje się z niej smakowite naleśniki i desery. Mąka ta odpowiada m.in. za usprawnienie pracy układu nerwowego, odpowiednią budowę kości i zębów, prawidłowe funkcjonowanie mięśni, uregulowanie ciśnienia krwi i zapobieganie rozwojowi bakterii.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry