Teraz czytane
W co pakować gotowe dania?

W co pakować gotowe dania?

W co pakować gotowe dania? 11

Popularność dań gotowych w Polsce rośnie, jest to spowodowane szybkim stylem życia oraz wiecznym pośpiechem. Gotowe posiłki odgrywają znaczącą rolę w naszych domowych nawykach żywieniowych. Szacuje się, że 2/3 dorosłych Polaków spożywa gotowe dania co najmniej raz w miesiącu, a ponad połowa z nich kupuje gotowe dania przygotowane na ciepło na wynos. To także świetna opcja na lunch czy szybką kolację.

Czym są dania gotowe?

Gotowe dania są popularne, ponieważ oszczędzają czas i pieniądze, wymagając minimalnej ilości energii do gotowania — wystarczy kilka minut w kuchence mikrofalowej zamiast korzystania z piekarnika lub płyty kuchennej.

Są one również świetnym wyborem dla osób z ograniczonymi możliwościami gotowania — pojemnik na lunch z kanapką na wynos przyda się dla studentów w akademikach, biznesmenów w hotelach czy turystów w schroniskach. Jeśli jesteś właścicielem restauracji lub sklepu, warto rozważyć włączenie gotowych posiłków czy zamrożonych dań do swojej oferty!

Gotowe dania to definicja opisująca szeroką gamę wstępnie ugotowanych i przygotowanych produktów spożywczych. Może być to garmażerka — czyli dania restauracyjne, ale przygotowane do oddzielnego zakupu na wynos lub w sklepie. Mogą być to zupy, sosy, gotowane mięsa, owoce morza, warzywa czy słodkości — sklep pakuje je w odpowiednie plastikowe pojemniki na desery.

Coraz częściej wybieramy też posiłki przygotowane uprzednio i zamrożone lub schłodzone jak placki ziemniaczane, kanapki na wynos czy pulpety w słoikach. Popularne są też dania niewymagające obróbki termicznej — kanapki, koktajle czy sałatki. Pojemnik na sałatkę łatwo jest wykorzystać ponownie — ale dla gastronomii oferujemy jednorazowe pojemniki na sałatki, które często wybierają zabiegani biznesmeni!

Zobacz również
5 pomysłów na krewetki zaczerpniętych z kuchni hiszpańskiej 15

Co jest ważne, gdy wybierasz pojemnik na sałatkę lub obiad?

Z perspektywy konsumenta opakowanie gotowych posiłków musi uwzględniać kilka czynników:

  • Higiena: Dobre opakowanie powinno zapewniać higieniczne przechowywanie i bezpieczne zamykanie produktów spożywczych. Podczas gdy plastikowe pojemniki są uważane za mało ekologiczne, są one z reguły bardziej wodoszczelne i higieniczne.
  • Wygoda: Opakowania powinno być łatwe do otwarcia i ponownego zamknięcia — także podczas jedzenia, aby można było je odłożyć na chwilę. Na przykład w Tedmark oferujemy kubki do deserów z różnymi modelami wieczek.
  • Możliwość podgrzewania: Warto wybierać opakowania, które mogą być używane w piekarnikach lub kuchenkach mikrofalowych.
  • Wygląd: Opakowanie musi być atrakcyjne pod względem estetycznym. Jeśli prowadzisz bar lub restaurację warto zdecydować się na zakup pojemników, których wytrzymałość będzie na tyle duża, by mogły one dotrzeć do klienta w nienaruszonym stanie. Warto pomyśleć także o umieszczeniu na opakowaniach loga lokalu.

Warto też pamiętać, że plastikowe pojemniki na desery mają różne poziomy zdolności do recyklingu. Nasza firma Tedmark oferująca pojemniki na lunch, dania gotowe tedmark.pl/products/categories/opakowania_na_dania_i_desery/pojemniki_lunch oferuje alternatywy dla tworzyw sztucznych, w tym tych wykonanych z materiałów włóknistych, takich jak papier czy szybko rozkładające się, a jednocześnie trwałe i lekkie opakowania z trzciny cukrowej.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry