Teraz czytane
Gotowanie bobu – żelazne zasady, dzięki którym wydobędziesz pełnię smaku

Gotowanie bobu – żelazne zasady, dzięki którym wydobędziesz pełnię smaku

Gotowanie bobu - żelazne zasady, dzięki którym wydobędziesz pełnię smaku 11

Lato to sezon na wiele owoców i warzyw. Do ulubieńców Polaków należą oczywiście truskawki, borówki amerykańskie, a także bób, który kupujemy w kilogramach. Jak jednak gotować to pyszne warzywo strączkowe, by mieć pewność, że wydobywamy z niej pełnię smaku? To proste, choć warto pamiętać o kilku zasadach.

Gotowanie bobu – to Ci się przyda

Gotowanie młodego bobu to łatwizna, jeśli masz do tego odpowiednie narzędzia. Co Ci się przyda?

  • Duży garnek – bób gotujemy zwykle w sporych ilościach. To pół kilograma lub nawet kilogram. Na taką ilość potrzebujemy od dwóch do czterech litrów wody. Bób musi w niej pływać swobodnie, by ugotował się dobrze. Dlatego koniecznie zaopatrz się w duży garnek, który pomieści te ilości bobu. To może być garnek ze stali nierdzewnej lub emaliowany. Idealny garnek emaliowany znajdziesz pod tym linkiem: https://florina.pl/pl/menu/garnki-emaliowane-435.html
  • Durszlak – nie tylko po to, by odcedzić bób, ale także by zalać go chłodną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania się i ścinania białek. Bób nie będzie już dalej się gotować, więc wyjdzie idealny, dokładnie taki, jak chcesz.
  • Garnek do gotowania na parze – to kolejne akcesorium, które może przydać się podczas przyrządzania bobu. To warzywo wychodzi doskonale, gdy gotujemy je w wodzie. Jednak zrobisz go także na parze – szybko i bez żadnych problemów. Dlaczego warto gotować bób na parze? Bo przygotowany w ten sposób jest po prostu zdrowszy. Pamiętaj jednak, że na parze robi się głównie młody bób. Ten starszy wymaga więcej czasu podczas takiej obróbki termicznej.

Gotowanie bobu na parze

Jak przygotować bób? Gotowanie na parze to doskonały sposób, by przygotować młode nasiona. Dzięki temu będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowszy niż ten, który gotuje się w wodzie. Dlaczego? Ponieważ podczas tradycyjnej obróbki do wody przedostają się niektóre właściwości odżywcze bobu. Gotowanie na parze zawsze jest zdrowszą alternatywą. Gotowanie bobu świeżego na parze jest bardzo proste. Przyda Ci się do tego sito do gotowania na parze lub odpowiedni sprzęt. Poddawaj bób obróbce termicznej przez 20 minut. Tyle wystarczy, by był naprawdę pyszny – miękki, ale nie za bardzo. Tak zrobiony bób będzie również doskonały do dalszej obróbki. Sprawdzi się świetnie chociażby w sosach.

Gotowanie bobu – ile soli?

Ile soli dodać do gotującego się bobu? To kwestia zależna od Twoich preferencji. Jednak, by upewnić się, że nie przesolisz bobu, wsyp jedną łyżeczkę soli na dwa litry wody. To wystarczy, by warzywo nabrało lekko słonego smaku. Możesz oczywiście gotować bób bez soli. To dużo zdrowsza opcja. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze, podczas którego z warzyw wydobywa się naturalny sód. Sól nie jest wtedy potrzebna, by czuć doskonały smak.

Gotowanie bobu – czas

Czas gotowania bobu jest zależny od tego, jakie ziarna poddajemy obróbce. Jeśli są młode, czasem wystarczy nawet 15-20 minut. Jednak dojrzały bób, ten, który kupuje się pod koniec sezonu, może potrzebować nawet 40 minut gotowania. Warto obserwować sam bób i sprawdzać po wyciągnięciu jednego nasiona, czy jest ono lekko pomarszczone. Jeśli tak, można wyciągnąć go z wody.

Gotowanie bobu mrożonego

Gotowanie mrożonego bobu jest, wbrew pozorom, jeszcze prostsze. O ile świeży bób potrzebuje różnego czasu gotowania, tak mrożony zawsze gotuje się 20 minut. Po tym czasie będzie idealny, gotowy do zjedzenia.

Zobacz również
Zalety korzystania z cateringu dietetycznego 15

Gotowanie bobu z koperkiem

Dlaczego niektórzy dodają koperek do gotującego się bobu? To stary sposób na pozbycie się właściwości wzdymających bobu. Jeśli kochasz jeść to warzywo, a jednak męczą Cię po nim wzdęcia, gałązka kopru wrzucona do gotującego się bobu może pomóc. A co zrobić, by podczas gotowania bobu w powietrzu nie unosił się charakterystyczny, intensywny zapach? Wystarczy dodać do gotującej się wody dwa liście laurowe. Nie zmienią one w żaden sposób smaku bobu, a jednocześnie sprawią, że zapach będzie całkowicie neutralny. Niektórzy dodają do bobu także inne składniki. Przyjęło się na przykład, że gotowanie bobu z czosnkiem dodaje nasionom smaku i sprawia, że są one jeszcze smaczniejsze.

Koniecznie sprawdź wszystkie sposoby gotowania bobu i wybierz ten, który odpowiada Ci najbardziej.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry