Teraz czytane
Rodzaje patelni. Jakie będą niezbędne w twojej kuchni?

Rodzaje patelni. Jakie będą niezbędne w twojej kuchni?

Rodzaje patelni. Jakie będą niezbędne w twojej kuchni? 11

Chociaż teoretycznie w kuchni można obejść się korzystając tylko z jednej patelni, to niektóre czynności będą w takim przypadku sprawiały spore problemy. Mowa tu między innymi o smażeniu naleśników – zbyt wysoko podniesiony rant patelni będzie uniemożliwiał sprawne wsunięcie łopatki i tym samym bezproblemowe przewrócenie naleśników podczas smażenia. Zwykła patelnia nie pozwala również na przygotowanie potraw bez użycia tłuszczu, co jest dużo zdrowszym i sprzyjającym odchudzaniu rozwiązaniem. Większość modeli trudno też umieścić w piekarniku, co może mieć kluczowe znaczenie przy przyrządzaniu wielu potraw.

Rodzaje patelni. Patelnia do naleśników

Naleśniki to wprawdzie stosunkowo prosta potrawa, jednak ich smażenie to pewien rodzaj sztuki. By gotowe naleśniki były cienkie, pięknie się prezentowały i nie rozpadały się podczas przewracania, należy nie tylko dobrać odpowiednią ilość ciasta, ale też wypracować sobie właściwą technikę. Nie bez znaczenia jest również rodzaj patelni, na której je smażymy. Dobra patelnia do naleśników powinna mieć niskie ściany boczne, dzięki czemu łopatka bez problemu wsunie się pod cienką warstwę ciasta. Ważna jest poza tym powłoka, która musi zapobiegać i tym samym pozwolić na zredukowanie ilości tłuszczu. Na rynku znajdziemy nawet patelnie do naleśników składające się z dwóch części i umożliwiające dwustrunne smażenie bez sprawiającego wielu osobom problemy przekładania.

Rodzaje patelni. Patelnia do grillowania

Kolejny przydatny w każdej kuchni rodzaj patelni to oczywiście patelnia do grillowania. Może ona być wykonana z żeliwa lub aluminium pokrytego warstwą powłoki nieprzywierającej. Jej charakterystyczną cechą jest obecność żłobień, które nie tylko pozwalają znacznie obniżyć ilość tłuszczu niezbędnego do przygotowania potraw, ale też umożliwiają spłynięcie tłuszczu wytopionego z kiełbasy lub porcji mięsa. To sprzęt przydatny nie tylko amatorom grillowania, ale również osobom liczącym kalorie.

Zobacz również
Inspirujące śniadaniowe menu – kulinarne odkrycia w sercu Tychów 15

Rodzaje patelni. Patelnia żeliwna

Potrawy takie jak zapiekanki, omlety czy dania mięsne często wymagają użycia patelni, a następnie pieczenia w piekarniku. W przypadku zwykłych patelni z powłoką nieprzywierającą i drewnianą lub plastikową rączką nie jest możliwe umieszczenie ich w piecu. W takich przypadkach doskonale sprawdzi się zaś patelnia żeliwna, w której bez obaw możemy piec i zapiekać przeróżne potrawy. O ile użyjemy drewnianej, ceramicznej lub metalowej podkładki, w takiej patelni bez przeszkód możemy też serwować dania na stół.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry