Jagody Goji – poznaj ich cudowne właściwości

jagody goji

Zdrowe odżywianie zyskuje coraz większą popularność we współczesnym świecie. Zewsząd otaczają nas reklamy zdrowych produktów, pełnych witamin i innych wartości odżywczych. Jednym z takich rewelacyjnych i zdrowych produktów spożywczych są coraz bardziej popularne owoce Goji. Mogą być zdrową przekąską lub alternatywą dla zachcianek na słodycze. Są bardzo smaczne i znajdują zastosowanie również w wypiekach (np. jako zamiennik dla rodzynek w serniku).

Te niewielkie, około 2-centymetrowe, czerwone owoce rosną na roślinie zwanej Lycium Barbarum , z której strząsane są na specjalne maty. To dlatego, że przy dotknięciu owoców Goji gołymi rękami zaczynają się one utleniać i zmieniają barwę na ciemną. Jagody po zebraniu suszy się i odbywa się to w zacienionym miejscu.

Cudowny owoc pochodzi z Chin, gdzie używany do celów leczniczych jest już od około 2500 lat. Jagody zostały docenione przede wszystkim za bogactwo składników odżywczych. Podobno dieta, w której znajdują się Owoce Goji potrafi nawet zmniejszyć dolegliwości miesiączkowe!

Jagody Goij mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są to niewielkie, czerwone owoce o słodkim smaku. Pomimo tego pomagają one uregulować poziom cukru we krwi. Oprócz tego wspomagają odporność organizmu, są polecane przy leczeniu reumatyzmu oraz wpływają dobrze na serce, regulują ciśnienie i obniżają cholesterol. Czego jeszcze nie wiemy o Jagodach Goji?

Co dokładnie znajduje się w cudownych owocach?

Lista składników odżywczych jest długa. Witaminy zawarte w tych jagodach to przede wszystkich witamina C, ale także witaminy z grupy B oraz unikalna witamina E, zwana witaminą młodości. Oprócz tego są one bogate w cynk, żelazo, miedź, fosfor, selen oraz wapń. Ciekawostką jest również to, że magiczne owoce posiadają właściwości antyrakowe ze względu na dużą zawartość germanu. Kolejną zaletą jest duża ilość beta karotenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas omega 6 oraz kwas linolowy, który jest pomocny w okresach zrzucania wagi). Co jeszcze? Aż 19 aminokwasów, z czego 8 organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Niesamowite, prawda?

Do cudownych właściwości tych owoców zalicza się również zbawienny wpływ na wzrok ludzki. Chroni bowiem oczy przed promieniowanie UV ze względu na dużą zawartość przeciwutleniacza zwanego zeaksantyną.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 3

Dostępny jest też napój z owoców Goji, który jest niemniej bogaty w składniki odżywcze i równie polecany przy zdrowym trybie życia. W Chinach były one również stosowane w formie surowej. Popularne w Azji jest również gotowanie z nich zup, przygotowywanie płynnych ekstraktów oraz dodawanie ich do herbaty.

Chociaż na razie nie ma konkretnych informacji o skutkach ubocznych jedzenia Jagód Goji w zbyt dużych ilościach, należy pamiętać, że umiar jest cnotą. Ostrożność w spożywaniu tychże owoców zachować powinny przede wszystkim kobiety w ciąży oraz karmiące piersią a także małe dzieci.

Choć o zbawiennym wpływie Jagód Goji na zdrowie i organizm ludzki wiadomo nie od dzisiaj, popularne w Europie zrobiły się one dopiero stosunkowo niedawno. Razem z modą na bycie fit i zdrowe odżywianie odkryty został ich potencjach a owoce te znajdują coraz większe zastosowanie w kuchni.

MK
Porady dotyczące swojego zdrowia oraz zdrowego odżywiania znajdziesz na: e-zdrowie.info.pl/odzywianie/.
Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry