Czego nie powinno się jadać na mieście?
W każdym większym mieście można odnaleźć całe mnóstwo lokali gastronomicznych, oferujących klientom przeróżne rodzaje kuchni. Zarówno fani fast foodów, jak i miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej, włoskiej czy azjatyckiej bardzo często korzystają z możliwości zjedzenia czegoś pysznego podczas spaceru czy w trakcie wycieczki po mieście. Niestety, nierzadko okazuje się, że jakość proponowanych produktów pozostawia sporo do życzenia, co w skrajnych przypadkach potrafi zakończyć się zatruciem pokarmowym.
Wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z jedzenia na mieście. Tym bardziej, że duża część osób często po prostu nie ma czasu na ugotowanie obiadu czy kolacji, a każda z nich musi dostarczyć organizmowi niezbędnego pożywienia. Dlatego właśnie warto starannie przeanalizować sytuację na rynku gastronomicznym i zrezygnować z niektórych lokali, aby jak najbardziej zminimalizować ryzyko wspomnianych wcześniej niepożądanych reperkusji.
Fast food, czyli jak stać się wrogiem numer jeden dietetyków
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że wszelkiego rodzaju fast foody zazwyczaj określa się jako wyjątkowo niezdrowe. Jest w tym sporo racji, bowiem przygotowywane rano jedzenie stosunkowo często czeka na nabywcę przez cały dzień, zachowując pozorną świeżość wyłącznie dzięki przebywaniu w podgrzewaczu. Niestety, tego typu posiłki nie tylko są dość ubogie w składniki odżywcze, ale również zawierają całkiem dużo substancji szkodliwych.
Bary mleczne cieszą się popularnością przede wszystkim wśród studentów oraz osób starszych, dla których możliwość zjedzenia smacznego, lecz taniego jedzenia to często doskonała perspektywa. Należy zdawać sobie jednak sprawę, że w niektórych przypadkach niska cena wynika po prostu z wykorzystania półproduktów wątpliwej jakości. Oczywiście, w niemalże każdym większym mieście da się wyselekcjonować wiele znakomitych barów mlecznych, a zaufane lokale tego typu można odwiedzać bez wahania.
Wydaje się, że warto unikać także różnych budek, kojarzonych w głównej mierze z dworcami kolejowymi. Podobnie jak w przypadku barów mlecznych, i wśród nich da się wyróżnić te oferujące jedzenie dobrej jakości, jednak dość często wiele do życzenia pozostawiają panujące w nich warunki BHP. W taki sposób niezwykłe łatwo jest nabawić się jakiejś choroby układu pokarmowego czy trawiennego.
Nie tylko jakość, ale również pora jedzenia i selekcja menu
Bez dwóch zdań, zdecydowanie najistotniejszą kwestią, która powinna warunkować wybór danego lokalu, jest zaufanie do oferowanego tam menu. Sprawdzone knajpki bardzo sporadycznie zmieniają standardy, dzięki czemu zazwyczaj można z nich korzystać do woli. Równie ważna jest decyzja o wyborze takiej, a nie innej potrawy. Jedzenie na mieście często zawiera niekorzystnie oddziałujące przyprawy oraz składniki, na które konkretny organizm może reagować w sposób niepożądany.
Wcale nie mniejsze znaczenie odgrywa pora spożywania potraw – najlepszym rozwiązaniem jest konsumpcja o porze charakterystycznej dla lunchu, czyli od dwunastej do czternastej. Przede wszystkim ze względu na fakt, że to właśnie wtedy ludzkie ciało najlepiej trawi jedzenie. Regularność przyjmowania posiłków to klucz do sukcesu w postaci zdrowego organizmu. Warto zjeść w spokojnej atmosferze, odcinając się choć na chwilę od pośpiechu charakterystycznego dla wielkomiejskiego zgiełku.
Za cenne informacje dziękujemy portalowi NaMieście.pl .