Wszelakie leki oraz preparaty oparte o czosnek
Czosnek (Allium sativum), to bulwiasta roślina wieloletnia spokrewniona z innymi, takimi jak: cebula, por, szczypiorek i szalotka. Bulwa rośnie pod ziemią z długimi zielonymi pędami pojawiającymi się powyżej. Składa się z małych odcinków, zwanych ząbkami. Są dwa podgatunki czosnku, jeden czosnek rośnie w chłodniejszym klimacie, drugi w cieplejszym. Czosnek jest uprawiany na całym świecie, a Chiny są jego największym producentem.
Czosnek jest stosowany do wytwarzania potraw kulinarnych oraz jako lekarstwo właściwie od zawsze. Nic dziwnego, bowiem jest bogaty w związki: allicyna, siarka, cynk i wapń. Posiada bogate źródło minerałów i selenu.
Czosnek jest częstym dodatkiem smakowym do żywności. Wysokie związki organosiarkowe w ramach surowego czosnku odpowiadają za jego silny i ostry zapach. Niektórzy naukowcy sugerują, używanie go jako dodatek do żywności, gdyż może zapobiec zatruciom pokarmowym. Świeży czosnek może zabić bakterie: E-coli, Staphylococcus aureus i Salmonella enteritidis.
Włączając go do zastosowań kulinarnych można pozyskać maksimum korzyści dla zdrowia. Aby czerpać pełne korzyści zdrowotne najlepiej używać go natychmiast po rozdrobnieniu. Taki czosnek uwalnia enzymy – allicyny. Allicyna to korzystny dla zdrowia, organosiarkowy związek. Drobno posiekane i skruszone formy czosnku zwiększają produkcję allicyny.
Badania wskazują, że gotowanie czosnku zmniejsza korzyści zdrowotne. Niektóre roszczenia badawcze wskazują, że nawet całkowicie niszczą allicynę.
Korzyści zdrowotne czosnku w ramach różnych leków i preparatów
Przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, antybakteryjne, anty-krzepnięcie, przeciwzapalne, obniżają ciśnienie krwi, będą chronić serce, obniżają wysoki poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, dają niższe ryzyko zachorowania na raka, poprawiają metabolizm, krążenie, zapobiegają miażdżycy.
Czosnek jest wykorzystywany do leczenia różnych dolegliwości: przeziębienie, gorączka, kaszel, ból głowy, zatok, dna moczanowa, astma, zapalenie oskrzeli, ból żołądka, reumatyzm, stres, zmęczenie i więcej.
PORADY
– Dowiedz się, jak uprawiać czosnek, organicznie.
– Czosnek najlepiej przechowywać zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Zalecamy przechowywanie świeżego czosnku z dala od światła i wilgoci.
– Czosnek jest dostępny w postaci kapsułek, tabletek i olejków. Można go znaleźć w produktach o jego charakterystycznym zapachu. Bezwonne produkty są również dostępne, ale są na ogół mniej skuteczne.
– Czosnek jest na ogół bezpieczne dla większości ludzi po podaniu doustnym. Należy znać właściwą dawkę i nie przekraczać jej. Należy go używać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, lub innymi rekomendowanymi przez świadczeniodawcę lub farmaceutę.
Czosnek ma duże ilości allicyny – są anty-grzybicze, anty-starzeniowe, działają jako przeciwutleniacz i wiążą się z licznymi korzyściami dla skóry jak no. wygładzenie. Allicyna zwiększa poziom przeciwutleniaczy, zwalczając wolne rodniki, które powodują uszkodzenia skóry. Preparaty z czosnku będą zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry. Będą zwalczać drobne linie i zmarszczki. Wpływają też na zmniejszenie wolnych rodników. To także poprawa jędrności i ogólnego wyglądu skóry. Zawartość allicyny i siarki w czosnku zwiększa elastyczność skóry.
Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Portal-Medyczny.pl .