Kurczak pieczony jak malowany
Gdy nie masz pomysłu na obiad, kup całego kurczaka i uzbrój się w cierpliwość. Wszyscy kochamy aromatyczny drób z chrupiącą skórką, ale wizja upieczenia go samodzielnie bywa onieśmielająca. Nic bardziej mylnego – dzięki naszym wskazówkom kurczak pieczony zawsze się uda.
Sekret przygotowania soczystego, aromatycznego i chrupiącego kurczaka tkwi we właściwym doprawieniu i zachowaniu wilgotności. Jeśli o to zadbamy i wybierzemy właściwy rodzaj drobiu, kurczak pieczony zrobi się niemal samodzielnie.
Potrzebujesz:
około 2 kg kurczaka w całości
gotowej przyprawy do kurczaka dobrej jakości lub papryki w proszku, estragonu, kurkumy (dla koloru), majeranku i sproszkowanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie: cebulę, cytrynę i natkę do nadziania kurczaka
Kurczaka wyjmij z lodówki na około godzinę pzed pieczeiem, by pozostał w temperaturze pokojowej, obmyj i dokładnie osusz. Jeśli zamierzasz go nadziać, pokrój cebulę i cytrynę na cztery części i włóż je do wnętrza kurczaka razem z gałązkami pietruszki. Przyprawy połącz z oliwą i dokładnie natrzyj mieszanką całego kurczaka, jeśli to możliwe również pod skórą.
Gotowego kurczaka przełóż na naczynie żaroodporne. Możesz dodatkowo owinąć całośc folią i włożyć do lodówki na kolejne 2 godziny, żeby przyprawy się przegryzły, lub pominąć ten etap i przystąpić do pieczenia. Piekarnik nastaw na 190 stopni, a gdy osiągnie pożądana temperaturę, wlej do naczynia z kurczakiem szklankę wody (to zapobiegnie przesuszeniu mięsa), włóż je do piekarnika i piecz kurczaka przez około 1,5 godziny. Dla uzyskania chrupiącej skórki, co 15 minut polewaj pieczeń tłuszczem i sokami, które się wytopiły.
Gdy kurczak będzie gotowy, nie serwuj go od razu, ale odczekaj około 10 minut, by soki przestały w nim krążyć.
Smacznego!