Teraz czytane
ROSÓŁ Z KURY LUB KURCZĄT

ROSÓŁ Z KURY LUB KURCZĄT

Rosół z kury gotuje się tak samo, jak rosół powyższy, tylko zamiast wo­łowiny daje się jedną kurę starą, gdyż rosół z niej jest smaczniejszy, niż z młodej.

Rosół z kurcząt gotuje się również, jak rosoły powyższe, tylko zamiast wołowiny lub kury daje się 2 kurczaki, gotować zaś trzeba tylko 2 godz., a nie 3, jak poprzednio.

Do rosołu z kurcząt zalecamy dodać jeszcze po jednem żółtku na osobę.

Żółtko to wbija się do filiżanki lab talerza i rozprowadza się rosołem. Rosół jest wtedy pożywniejszy.

Zobacz również

Przepis z książki „Jak gotować dobrze smacznie  i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry