Gotowanie w szybkowarze krok po kroku
Ziemniaki gotowe w 8 minut, rosół w 15, a pieczeń w nie więcej niż pół godziny – szybkowar to zbawienie każdej pani domu, poszukującej metod na zdrowe, szybkie i tanie przyrządzanie potraw. Gotowanie w szybkowarze jest banalnie proste, ale by przebiegało sprawnie i bezpiecznie, trzeba znać jego podstawowe zasady.
Szybkowary, znane od co najmniej dwóch setek lat, to kuchenne naczynia do przyrządzania posiłków w bardzo wysokiej temperaturze. Przypomina duzy garnek z bardzo szczelnie przytwierdzoną pokrywką, dzięki czemu wewnątrz wytwarza się wysokie ciśnienie. W związku z tym ich przygotowanie przebiega znacznie szybciej niż przy standardowym gotowaniu, a warzywa, owoce i mięso zachowują znacznie więcej składników odżywczych. Szacuje się , że gotowaie w szybkowarze przebiega oo 70 proc szybciej kosztem zaledwie połowy energii, którą trzeba by poświęcić na przygotowanie identycznej potrawy takim samym sposobem.
Przebieg gotowania w szybkowarze:
1.Do naczynia włóż wszystkie składniki potrawy oraz przyprawy – to ważne, ponieważ szybkowaru nie można otwierać w czasie gotowania.
2.Składniki zalej wodą w ilości odpowiadającej typowi i wielkości dania. W zależności od potrawy, powinna sięgać od 1/4 do 2/3 wysokości garnka.
3.Szybkowar podgrzej na kuchence i podgrzewaj. Pokrywka pozostaje szczelnie zamknięta, dzięki czemu we wnętrzu naczynia wytwarza się ciśnienie.
4.Jego wartość reguluje się bez naszego udziału – gdy będzie za wysokie, szybkowar sam wypuści parę przez ujście w pokrywce, co sygnalizuje gwizdem.
5.Gdy czas gotowania minie, szybkowaru nie można otwierać od razu, żeby nie sparzyć się gorącą parą.
6.Przed otwarciem należy spuścić parę z garnka przez zawór i schłodzić naczynie pod bieżącą wodą.
Gotowe danie zachowuje mnóstwo witamin i minerałów, a także gwarantuje piękny wygląd potraw, co oznacz koniec z burym mięsem czy nieapetycznymi, rozgotowanymi warzywami. Gotowanie w szybkowarze to prosty sposób na szybkie gotowanie zdrowych posiłków dla całej rodziny, a inwestycja w naczynie zwróci się nie tylko za sprawą niższych rachunków, ale również zdrowia domowników.