Teraz czytane
Jak dbać o noże kuchenne?

Jak dbać o noże kuchenne?

Jak dbać o noże kuchenne? 11

Noże to podstawowe narzędzia kuchenne. Bez nich nie może się obyć żadna kuchnia domowa, czy profesjonalna. Noże kuchenne są bardzo zróżnicowane, każdy miłośnik gotowania kupuje swój komplet noży kuchennych z różnych materiałów, różnej wielkości i różnego przeznaczenia. Istnieją noże do mięsa, noże do warzyw i owoców, a także noże do serów. Jeżeli chcemy odpowiednio kroić wykorzystywane w gotowaniu produkty spożywcze, dzięki czemu będą one ładniej i estetyczniej wyglądać na naszym talerzu, odpowiednie noże kuchenne są niezbędne.

Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:

  • jakie są najlepsze noże kuchenne
  • co powinien mieć dobry nóż kuchenny
  • jak dbać o noże kuchenne

Nóż kuchenny nożowi nie równy

Noże kuchenne, jak wiadomo, są niezbędne w każdej kuchni. Jednak nie każdy z noży kuchennych nadaje się do każdego rodzaju produktów spożywczych. Specjalistyczne zestawy noży kuchennych są często dość drogie i nie każdego z nas stać na wyjątkowy komplet. Najbardziej trwałe są noże ceramiczne i stalowe noże kuchenne. Dobrze do nich jest dokupić odpowiednie ostrzałki do noży tak, aby służyły nam jak najdłużej. Jeśli chodzi o kraj pochodzenia, najwyższą renomą cieszą się zdecydowanie japońskie noże kuchenne. Ostrze noża rodem z kraju kwitnącej wiśni tnie niczym miecz samurajski.

Jak wspominaliśmy , można dokupić sobie do domu specjalistyczne noże do mięs, do ryb, do sera, które idealnie pokroją te produkty spożywcze. Takie noże kuchenne w zestawie bez trudu kupimy w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi.  Jednocześnie w sklepach dostępne są profesjonalne noże kuchenne, które wykorzystywane są w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Pozwalają na przygotowywanie w profesjonalny różnych dań oraz potraw dla klientów lokali gastronomicznych. Z drugiej strony na rynku znajdziemy noże i ostrzałki do noży, które wykorzystywane są w profesjonalnych miejscach takich jak zakłady lub sklepy sprzedające na przykład produkty spożywcze takie jak mięso.

Ostrza noża to nie wszystko

Profesjonalny noże kuchenne, najbardziej trwałe ceramiczne lub ze stali nierdzewnej powinny mieć także trzonki noży wykonane z trwałego materiału, który dobrze będą leżeć w rękach. Trzonki noży mają rożne kolor, wykonywane są z różnych materiałów, w tym plastiku, metalu czy drewna. Ceramiczne noże często poznamy po białym trzonku. Te noże są bardzo ostre i jednocześnie są bardzo trwale. Noże wykonane z metalu, wzbogacone o drewnianą rękojeść to wybór dla tradycjonalistów.

Kolejnym istotnym elementem jest miejsce, na którym kroimy nasze produkty. Nie powinniśmy nic kroić na blacie kuchennym. Najlepsze dla noży są deski drewniane i plastikowe – noże podczas krojenia nie niszczą się na elastycznej powierzchni.

Zobacz również
Warsztaty kulinarne dla młodych talentów - dlaczego warto je wprowadzić do szkół? 15

Jak dbać o noże kuchenne?

Aby nasz komplet noży kuchennych zawsze był w dobrej kondycji, musimy o niego regularnie dbać. Przede wszystkim noże powinniśmy myć ręcznie. Wysoka temperatura i mocne środki myjące mogą osłabiać strukturę noża i niszczyć materiał trzonka. Dlatego nie należy myć noży w zmywarce. Kolejną istotną kwestią jest regularne ostrzenie noży kuchennych. Ostry nóż jest bardziej wytrzymały i nie ulega uszkodzeniom podczas krojenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w porządne ostrzałki do noży i regularnie ostrzyć noże. Korzystanie z tępych noży jest męczące, a do tego możemy się skaleczyć, gdy używamy noża nieostrożnie. Trzeci ważny element to przechowywanie noży. Powinny być one przechowywane w osobnym miejscu, w osłonach na ostrzach, ewentualnie na listwie magnetycznej, aby mieć je zawsze pod ręką.

Jeżeli będziemy regularnie dbać o nasz komplet noży kuchennych, będzie on nam służył w kuchni przez długie lata.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry