Lecznicza moc przypraw
W obecnych czasach, by odpowiednio zadbać o zdrowie, coraz częściej decydujemy się na naturalne rozwiązania. Nie jest już dziwne, że łyżeczką kminku zastępujemy krople żołądkowe, cynamon stosujemy wtedy, gdy dokuczają nam stawy, zaś po goździki sięgamy w celu uśmierzenia bólu gardła. Czy jednak istnieją inne przyprawy, działające równie skutecznie lub lepiej jak lekarstwa z domowej apteczki, które możemy znaleźć w naszej kuchni?
Na apetyt i na zdrowie!
Każda osoba, która cierpi z powodu jakichś dolegliwości, chce się ich pozbyć jak najszybciej. Nierzadko, w obawie przed nasileniem się bólu, nawet przy niewielkim dyskomforcie szybko udaje się do apteki po popularne medykamenty. Takie rozwiązania zazwyczaj przynoszą ukojenie, ale… czy rzeczywiście są niezbędne? Pytanie to nie jest bezzasadne. Okazuje się bowiem, że problemy zdrowotne, będące we wczesnej fazie rozwoju, nie zawsze wymagają zastosowania lekarstw.
Czasem wystarczą w tym celu produkty naturalne – jak choćby te najbardziej znane i często stosowane w kuchni ze względu na swą zdolność do podkreślania walorów smakowych różnorodnych dań. Mowa tu oczywiście o przyprawach, które nie tylko nadają charakteru przygotowywanym potrawom, ale również pomagają walczyć z różnymi dolegliwościami. Niemniej, aby skorzystać z tych właściwości leczniczych, trzeba wpierw wiedzieć, jakie problemy są w stanie niwelować konkretne produkty. A także, w jaki sposób stosować dane przyprawy, by mogły one przynieść pożądane skutki.
Prozdrowotne właściwości cynamonu
Cynamon – popularna przyprawa o słodkim, korzennym smaku i silnym aromacie. Chętnie dodawana do wypieków zawierających jabłka i słodkich potraw z ryżem, a także do przyprawiania mięs (np. gulaszów) bądź grzanego wina. A co z jego działaniem prozdrowotnym? Cynamon wykazuje właściwości przeciwzapalne, jak również pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Gdy zmieszamy pół łyżeczki tej przyprawy i jedną łyżeczkę miodu, otrzymamy substancję pozwalającą zmniejszyć bóle stawów. Środek taki najlepiej spożywać z rana, na czczo. Zdarza się, osoby decydujące się na to rozwiązanie odczuwają poprawę już po niecałym tygodniu przyjmowania cynamonu z miodem. Ważne jest jednak systematyczne, codzienne spożywanie mieszanki. Tymczasem dla tych, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy, znakomitą opcją jest dodawanie jednej, dużej łyżki cynamonu do niesłodzonych płatków owsianych.
Ziarenka kminku i ich działanie
Lekko pikantny kminek, wykorzystywany podczas pieczenia chleba, przyrządzania sałatek czy przygotowywania różnych zup i dań smażonych, także potrafi mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Przyprawa ta pomaga uporać się z problemem niestrawności. Co więcej, ziarenka kminku mają właściwości rozkurczowe oraz grzybobójcze. Ich spożywanie poleca się osobom borykającym się z zaparciami oraz trudnościami dotyczącymi przewodów żółciowych. Przyprawę tę można przyjmować w różnych postaciach. Jedną z możliwości jest przygotowanie naparu poprzez zalanie wrzątkiem łyżeczki kminku i parzenie przez około 15 minut. Taki napój dobrze jest pić przynajmniej 3 razy dziennie. Inna metoda to przyjmowanie ziarenek w postaci mielonej. W takim przypadku należy trzykrotnie w ciągu dnia połknąć pół łyżeczki przyprawy i dobrze popić wodą.
Leczniczy charakter goździków
Wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, często dodawane do grzanego piwa lub wina, kompotów, konfitur i wyrobów cukierniczych, są również znane jako skuteczny środek na kaszel. Przyprawa ta charakteryzuje się ostrym smakiem, co wskazuje też na jej silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Rzucie goździków potrafi uśmierzyć ból gardła, a do tego zmniejszyć ryzyko zachorowania na anginę czy grypę. Kiedy męczący kaszel znakomity okaże się syrop sporządzony ze wspomnianej rośliny oraz miodu. Wystarczy umieścić w słoiku ze złocistą substancją kilkanaście goździków i odstawić na noc, by w tym czasie składniki uległy połączeniu. Następnie warto kilka razy dziennie zażywać jedną łyżeczkę przygotowanej substancji. Pomoże to rozrzedzić wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych oraz ułatwi odksztuszanie.
W przypadku wielu przypraw kulinarne zastosowanie to nie jedyne, co mają one do zaoferowania. Ich zdecydowana większość może się okazać skutecznym środkiem na różnego rodzaju dolegliwości. Warto znać działanie poszczególnych produktów naturalnych, jeśli nie chcemy zaczynać domowego leczenia od zażywania gotowych medykamentów.
Źródło: kreatywna.pl