Garnek żeliwny – co można w nim gotować?

Garnek żeliwny - co można w nim gotować? 1

Gotowanie w zaciszu domowym nadal ma wielu zwolenników. Przyjemnie jest od czasu do czasu wybrać się do restauracji na jedzenie przygotowane przez profesjonalistów, jednak własnoręcznie przygotowane potrawy są zdecydowanie bardziej ekonomiczne. W związku z samodzielnym gotowaniem warto zaopatrzyć swoją kuchnię w porządnie wykonane i podstawowe naczynia oraz garnki, które będą ułatwiały to zadanie. Jednym z takich przedmiotów jest wysokiej jakości garnek żeliwny. To ponadczasowa klasyka, którą z pewnością dobrze znają Twoi rodzice oraz dziadkowie. Co można gotować w garnku żeliwnym? Jakie są zalety tego naczynia? Czy sprawdzi się w każdej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania związane z garnkiem żeliwnym znajdziesz w poniższym artykule!

Garnek żeliwny – co to za naczynie?

Naczynia żeliwne od lat mają swoich zwolenników. Przez niektórych nazywane są absolutnie podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Jednym z powodów jest materiał żeliwny, czyli połączenie węglu oraz żelaza. To wyjątkowo wytrzymała mieszanka, dzięki której naczynie będzie Ci służyć przez wiele lat od momentu zakupu. Wysokiej jakości garnki żeliwne są również bezpieczne – w trakcie gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Jeśli zdecydujesz się na nabycie tego typu naczynia pamiętaj o tym, żeby wybrać odpowiedni rozmiar. Szefowie kuchni do codziennego gotowania polecają garnki o średnicy do 33 cm. Takie wymiary pozwolą na przygotowanie dania dla dwóch lub trzech osób. Jeśli z kolei lubisz gotować na zapas lub masz większą rodzinę, dobrym wyborem będzie naczynie o średnicy min. 40 cm.

Zalety wysokiej jakości garnków żeliwnych

Zdecydowana większość osób regularnie gotujących z wykorzystaniem garnków żeliwnych docenia ich wysoką wytrzymałość. To niewątpliwie jeden z najczęściej wymienianych atutów naczyń tego typu. Dzięki tej cesze możesz być pewien, że wysokiej jakości garnek żeliwny będzie dobrą inwestycją na wiele lat. Kolejna zaleta jest związana bezpośrednio z jakością potraw przygotowywanych w naczyniach wykonanych z materiału żeliwnego. W związku z tym, że ciepło w takim garnku rozchodzi się równomiernie, następuje mniejszy ubytek wartości odżywczych. Dzięki temu przygotowywane potrawy są zdrowsze i smaczniejsze. Warto również wiedzieć, że garnek żeliwny dłużej utrzymuje ciepło – dzięki temu możesz ugotować obiad wtedy, kiedy Ci pasuje i zaserwować go nawet po upływie kilku godzin bez potrzeby podgrzewania.

Jeśli jesteś osobą, która wynajmuje mieszkanie i stosunkowo często zmienia miejsce zamieszkania, z pewnością docenisz fakt, że garnki żeliwne są naczyniami uniwersalnymi. Dobrze sprawdzą się zarówno w przypadku kuchenki indukcyjnej, jak i gazowej. Bez problemu włożysz je również do piekarnika.

Zaopatrzenie się w garnek żeliwny będzie doskonałą decyzją dla wszystkich osób na diecie oraz tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Dzięki niemu przygotujesz bowiem dania beztłuszczowe, a co za tym idzie, lekkostrawne.

Zobacz również
Produkcja przetworów mlecznych 5

Co można gotować w garnku żeliwnym?

Wysokiej jakości garnek żeliwny możesz użyć do przygotowania wielu różnych potraw. Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń – doskonale sprawdzi się on do gotowania dań jednogarnkowych, potrawek, zup, mięsa i wielu innych propozycji. Za pomocą tego typu naczynia przyrządzisz także zapiekankę, rybę, a nawet ugotujesz pyszny i domowy chleb! W związku z tym, że garnek żeliwny przez długi czas utrzymuje ciepło, działa on jak miniaturowy piec. Dzięki temu chleb, który w nim wyrośnie, w środku będzie aromatyczny i puszysty, a skórka uzyska piękny, złoty odcień i zaskoczy Cię chrupkością. Jeśli zamierzasz używać garnka żeliwnego do przyrządzania pieczywa, warto rozważyć model emaliowany. Wtedy nie będziesz musiał używać papieru do pieczenia.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry