Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA Z MARCHWI

Ugotować smak na 1/2 kg. mięsa wołowego lub cielęcego, dodając sporą ilość włoszczyzny. Oddzielnie trochę rozmaitych jarzyn utrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, dodać łyżkę masła i dusić, zalewając potrochu rosołem. Jarzyny muszą się dusić tak długo, dopóki nie będą zupełnie miękkie. Następnie przesmażyć 1 łyżkę masła i 1/2 łyżki mąki, zaprawić tern zupę i postawić na wolnym ogniu na 1/2 godziny. Po ugotowaniu wszystko razem przetrzeć przez durszlak, wlać do wazy i podać na stół z grzankami z bułki. Można też gotować rosół postny, lecz wówczas trzeba zupę zaprawić 1/2 szklanką śmietany, albo 2 żółtkami.

Zupa z marchwi – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *