Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA Z KALAREPY

Spory pęczek młodej kalarepki sparzyć gotującą wodą, zalać 1 1/2 litrem wody i gotować, dopóki kalarepka nie będzie miękka. Oddzielnie ugotować rosół na mięsie lub na kościach, kalarepkę odlać, przetrzeć przez durszlak, wrzucić do ugotowanego rosołu i zaprawić zasmażką z łyżki masła i 1/2 łyżki mąki. Przed samem podaniem na stół zaprawić zupę 3-a żółtkami albo 1 szklanką śmietany. Do zupy tej podaje się grzanki.

Zupa z kalarepy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *