Teraz czytane
Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji pojawiających się na stołach wielu Polaków. Podawana z dodatkiem makaronu będzie miłym urozmaiceniem klasycznego wydania.

Składniki (4 porcje):

  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/6 selera
  • 15 cm białej części pora
  • olej Rapso
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • makaron Il Conte di Roma
  • śmietana (opcjonalnie)
  • zioła według uznania
  • sól, pieprz
  • mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody.
  2. Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.
  3. Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.
  4. W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.
  6. Warzywa obieramy i kroimy według uznania.
  7. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.
  8. Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.
  9. Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.
  10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
  11. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma.

 

Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł.

Zobacz również
zupa bananowa

zupa ogórkowa

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry