ZUPA MIGDAŁOWA
przez Redakcja ABC Gotowanie
15 lutego 2014
25 dk. migdałów słodkich dokładnie sparzyć i utłuc w moździerzu, poczem wyrzucić na kawałek czystego płótna i przelewać je gorącem mlekiem.
Grubsze kawałki migdałów, które zostaną na płótnie należy znowu wrzucić do moździerza i jeszcze raz utłuc.
Gdy wszystkie migdały wraz z mlekiem przeciekną przez płótno, wiać do mleka kieliszek koniaku lub araku, wsypać 10 dk. cukru i wrzucić 10 dk. przebranych i wymytych rodzynków.
Oddzielnie ugotować na mleku z łyżką masła ryz, gotując go tak długo, żeby był sypki, poczem wrzucić go do wazy z zupą. Zupę podaje się ostudzoną lub na gorąco.
Zobacz również
Zupa migdałowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi