Teraz czytane
ZUPA KARTOFLANA ZE ŚMIETANĄ

ZUPA KARTOFLANA ZE ŚMIETANĄ

Obrać, umyć i pokrajać dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, pora, kawałek włoskiej kapusty, 3/4 kilo kartofli, i jedną cebulę, zalać to wszystko wodą i gotować, aż jarzyny będą miękkie. Następnie wyjąć włoszczyznę, ugotowane kartofle przetrzeć przez durszlak, zaprawić masłem (5 dk.) i zaciągnąć 2 żółtkami, można również zaprawić 1 kwaterką śmietany. Zupę podaje się z grzankami.

Zupa kartoflana ze śmietaną – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry