Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA FASOLKOWA Z ZACIERKĄ

Kilka godzin przed gotowaniem 1/2 szklanki białej fasoli opłukać i namoczyć, ugotować w tej samej wodzie, oddzielnie ugotować smak z włoszczyzny i 1 dk. grzybków w 1 1/2 l. wody.

Gdy fasola jest już miękka, przecedzić do niej smak z jarzyn, włożyć grzybki posiekane, posolić, wrzucić zacierki i zaprawić łyżką masła (5 dk) z mąką (2 dk).

Zupę fasolkową można podawać zamiast z zacierkami — z kaszą perłową, lub grzankami z chleba.

Zupa fasolkowa z zacierką – przepis pochodzi z książki – „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *