Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA CZEKOLADOWA

25 dk. tabliczkowej czekolady po­łamać na drobne kawałki, wrzucić do rondelka, nalać 3 łyżki wody i na wolnym ogniu tak długo rozcierać łyżką, aż się czekolada rozpuści. Z 2 białek ubić pianę z 2 łyżkami cukru i laseczką wanilii, poczem kłaść ją łyżeczką na gotujące mleko. Kluseczki z piany pod przykrywką gotować 3 minuty, następnie wyjąć je, do mleka domieszać czekoladę, jeszcze trochę osłodzić do smaku, raz zagotować, podprawić żółtkami z 2 jajek, a gdy już zupa jest w wazie przybrać ją kluseczkami z piany.

Zupa czekoladowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *