Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA CEBULOWA

3 dość grube kromki chleba posmarować po obydwu stronach masłem i ususzyć w piecyku.

3 duże cebule pokrajać drobno i usmażyć na maśle, aby się cebula zarumieniła, lecz nie spaliła.

Później ususzony chleb wyjąć z piecyka, pokruszyć na kawałki, przesmażoną cebulę wrzucić do garnuszka razem z chlebem, zalać 4 szklankami wody.

Wszystko to gotować pod pokrywką do zupełnego rozgotowania, po rozgotowaniu przetrzeć przez durszlak, oddzielnie przesmażyć łyżkę masła z odrobiną mąki, podprawić tą zasmażką zupę, a na ostatku zaprawić ją 1/2 szklanką świeżej śmietany, lub 2 żółtkami.

Zupa cebulowa – przepis pochodzi z książki – „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *