Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Zupa bananowa

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

Składniki (4 porcje):

· 5 dużych słodkich (dojrzałych) bananów

· 1.5 litra mleka (może być roślinne)

· Chipsy bananowe Kresto

· Orzeszki pinii Kresto

· 1 wanilia w lasce

· miód (opcjonalnie)

· 4 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Banany kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 7-10 minut.

2. Mleko przelewamy do garnka, wanilię przekrajamy na pół, nożem wyskrobujemy nasionka i przekładamy do garnka wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość gotujemy ok. 3 minuty.

3. Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy 2 minuty, wyciągmy połówki wanilii i całość blendujemy.

4. Jeżeli zupa wymaga dosłodzenia, dokładamy miód według uznania.

5. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.

6. Przelewamy zupę na talerze, dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów i całość posypujemy sprażonymi orzeszkami.

7. Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło.

zupa bananowa
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *