Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZRAZY BARANIE PO FRANCUSKU

1 kg. baraniny (dyszek) oczyścić, wyżyłować, pokrajać na plastry, zbić dokładnie, posolić, popieprzyć i otoczyć w mące.

Na 2 łyżki zrumienionego w rondlu masła położyć zrazy, wsypać trochę usiekanej cebuli i kilka pokrajanych w paseczki pieczarek, lub zwykłych obgotowanych grzybków.

Gdy się zrazy zrumienią, dodać 2 łyżki konserwy pomidorowej i kieliszek czerwonego wina, oraz rozpuścić w 1/2 szklance wody pół kostki maggi i wlać do zrazów.

Przykryć zrazy pokrywką i dusić około godziny.

Do zrazów takich podaje się kartofle pure lub krokiety z kartofli.

Zrazy baranie po francusku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *