Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni

Spragnieni świeżych owoców i warzyw, wyczekujemy wiosennych nowalijek, które stają się preludium do prawdziwej ferii barw, kuszących zapachów i prawdziwie letnich smaków. Pachnące truskawki, soczyste czereśnie, słodkie jagody oraz chrupiące ogórki, kolorowe papryki i leśne grzyby – to na nie czekamy zimowe miesiące.

A kiedy już są, chcemy zatrzymać ich smak na dłużej. Najlepszym na to sposobem są… przetwory! Bo nic nie sprawi takiej przyjemności, jak słoik z pysznym dżemem otwarty w zimowy wieczór.

Za mistrzynie przetworów uchodzą niewątpliwie nasze mamy i babcie. Jeśli po raz pierwszy planujemy przygotować zapasy na zimę, warto poprosić je o kilka cennych wskazówek lub trzymać się kilku podstawowych zasad:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie odpowiednich słoików. Warto zaopatrzyć się w mniejsze słoiczki do dżemów, butelki do kompotów oraz większe słoje np. do ogórków (duży wybór proponuje sklep à Tab). O czym warto pamiętać? Słoiki i zakrętki muszą zostać starannie wyparzone i wysuszone.
  2. Dobrym pomysłem jest przygotowanie odpowiedniej ilości ściereczek, rękawicy oraz fartucha, który niewątpliwie przyda się do ochrony ubrania podczas smażenia powideł. Najlepiej wybrać te kolorowe, z motywem kwiatowym lub owocowym – nie tylko pasować będą do atmosfery lata, ale ewentualne plamy z owoców będą mniej widoczne :).
  3. Warzywa marynujemy z dodatkiem octu (ogórki, papryka, grzyby) lub w słonej zalewie (ogórki i kiszona kapusta). Do zalewy octowej dodajemy zioła i przyprawy, najczęściej: szczyptę soli, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Ważne: składniki przetworów muszą być w całości zakryte zalewą.
  4. Najpopularniejszą metodą pasteryzacji jest wstawienie słoików do dużego garnka i odpowiednio długie gotowanie. Słodkie przetwory można też odwrócić do góry dnem na około 20 minut. W przypadku gotowania, należy pamiętać o tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą w garnku, a woda sięgała poniżej nakrętki.
  5. Tak przygotowane weki wystarczy oznaczyć zgodnie z rodzajem przetworów znajdujących się w środku. Kolorowe naklejki będą cieszyły oko i sprawią, że nie pomylimy podobnych do siebie przetworów. Ważne: na etykietkach powinna pojawić się również data przygotowania domowych przysmaków.

????????????????????????????????????

Przygotowanie przetworów to mega frajda. A jeśli połączymy ją z pieczeniem owocowych tart, miksowaniem koktaili i najadaniem się do woli świeżych owoców to przyjemność będzie jeszcze większa!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *