Teraz czytane
Sprawdzone sposoby na gotowanie jajek

Sprawdzone sposoby na gotowanie jajek

Sprawdzone sposoby na gotowanie jajek 11
Na codzienne śniadanie, rodzinne spotkanie od święta i wielkanocną ucztę – jajka często goszczą na polskim stole, dlatego trzeba wiedzieć, w jaki sposób ugotować je tak, jak chcemy. Przedstawiamy sprawdzone patenty na gotowanie jajek.

Czas gotowania to przede wszystkim kwestia kuchenki i wielkości jaja. Na gazowej jajko ugotuje się szybciej, niż na elektrycznej, a jajko mniejsze należy gotować krócej, niż duże.

jajka na twardo

Jak długo gotować jajka?

Zakłada się, że w przypadku kuchenki gazowej, gotowanie jajek na miękko zajmuje około 3 minut, przy czym czas liczy się od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie białko powinno być lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Krótszy czas gotowania sprawi, że zarówno białko, jak i żółtko będą płynne lub półpłynne.

Trzymając jajko w wodzie dłużej, otrzymamy:

  • Po 4 minutach – jajko na półtwardo, czyli z mocno ściętym białkiem i żółtkiem na granicy ścięcia.
  • Po 5 minutach – jajko typu mollet, czyli z żółtkiem ściętym w połowie
  • Po 7 minutach – jajko będzie ugotowane na twardo

Gotowanie jajek nie powinno trwać dłużej niż 10 minut, ponieważ tak długa obróbka zepsuje ich smak.

W przypadku kuchenek elektrycznych, a więc zazwyczaj ceramicznych lub indukcyjnych, do każdej z wartości należy dodać średnio 2 minuty.

gotowanie jaj 2

Co zrobić, żeby jajko nie pękło podczas gotowania?

Metod jest kilka, więc dla pewności warto wypróbować je wszystkie.

  • Jajko przed gotowaniem powinno mieć temperaturę pokojową
  • Do gotującej się wody wkładaj je bardzo delikatnie, najlepiej na łyżce
  • Sól wsypana do wody z gotującym się jajkiem zapobiegnie wyciekowi białka
  • Soda dodana do wody ułatwi zdejmowanie skorupki z jaja
  • Pękaniu jaj zapobiega też delikatne nakłuwanie ich na zaokrąglonym czubku – dzięki temu narastające w jajku ciśnienie znajdzie ujście i nie rozsadzi jaja.
Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry