Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Własny catering, czyli przez żołądek do portfela

Catering jest usługą, która polega na dostarczaniu firmom lub osobom prywatnym przygotowanych posiłków oraz napojów. Tego typu rozwiązanie doskonale sprawdza się zarówno w przypadku zorganizowanych imprez (wesela, bankiety, studniówki, konferencje), jak i na co dzień, kiedy trzeba zagwarantować jedzenie choćby dzieciom w szkole.

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że catering rokrocznie staje się w Polsce coraz bardziej popularny, co sprawia, że tego typu własny biznes jest bardzo kuszącą perspektywą. Rzecz jasna, na potencjalny sukces danego cateringu może wpłynąć wiele czynników, które bez dwóch zdań należy wziąć pod uwagę.

Catering na nieco mniejszą skalę

Warto mieć świadomość, że wysokiej klasy catering wcale nie musi oznaczać konieczności przygotowywania dwudaniowych obiadów oraz deserów dedykowanych gościom weselnym. Drobny catering, a takowy również cieszy się niemałą popularnością, to szansa na upragniony zysk przy nieco mniejszych kosztach prowadzenia swojej działalności.

Na czym polega ów drobny catering? Przede wszystkim na kanapkach czy obiadach dla pracowników, niekoniecznie zaś na obsłudze eventów dużego kalibru. Wydaje się, że tego typu biznes może znacznie lepiej wykorzystać stosunkowo niewielkie nasycenie rynku i zdecydowanie mniejszą konkurencję. Drobny catering sprawdzi się nie tylko w przypadku dużych biurowców, firm i wspomnianych wcześniej obiadów pracowniczych, ale również w pociągach, centrach handlowych i tym podobnych.

Bez menu ani rusz

Oczywiście, fundamentalną kwestią przy zakładaniu własnej firmy cateringowej jest skonstruowanie odpowiedniego menu. Bez konkretnego planu i bogatej oferty osiągnięcie sukcesu może okazać się nierealne. Dobrze, jeśli nasze menu czymś się wyróżnia, bowiem w ten sposób znacznie łatwiej przyciągnąć potencjalnych klientów. Wszystko zależy od właściciela danej firmy, ale bez dwóch zdań warto posiadać w swej ofercie zarówno ciepłe posiłki, jak i zimne przekąski czy napoje.

Nawet, jeśli opracujemy możliwie najlepsze menu, bez osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków nie jesteśmy w stanie zaspokoić potrzeb klienta. Nasz personel powinno charakteryzować doświadczenie oraz właściwe kwalifikacje, a w pierwszej kolejności należy zatrudnić kucharza, pomoc kuchenną oraz osobę odpowiedzialną za zaopatrzenie. Rzecz jasna, współcześnie powodzenie danego biznesu często zależy od działań marketingowych, wśród których prym wiedzie z pewnością obsługa mediów społecznościowych, dlatego warto zatroszczyć się o kogoś, kto się tym zajmie. Kolejnym fundamentalnym elementem własnej firmy cateringowej jest lokal oraz jego wyposażenie. Nie dość, że musi to być dość duża przestrzeń, to jeszcze kompleksowe wyposażenie jest sporym obciążeniem budżetu.

Catering, czyli własny biznes

Własna firma cateringowa, podobnie jak każdy inny biznes tego typu, wymaga od potencjalnego właściciela spełnienia pewnych formalności. Warto mieć jednak świadomość, że produkcja i obrót środkami żywności wiąże się z koniecznością spełnienia wszystkich warunków Sanepidu. Jeśli jednak uda nam się zamknąć etap zakładania takiej firmy, może ona przynieść nam bardzo pokaźne zyski.

Za cenne wskazówki dziękujemy redakcji ZbudujBiznes.pl .

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *