Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Walentynkowe przekąski z sercem

Przez żołądek do serca – mówi znane przysłowie, więc chcąc zdobyć czyjeś uczucia, najpierw trzeba podbić podniebienie. Z pomocą przyjdą zrobione samodzielnie, walentynkowe przekąski.

Naleśniki z niespodzianką

pankejki z truskawkami

To prosty sposób na sprawienie, by zwykłe pankejki okazały się wyjątkowe. Po przepis na ciasto zapraszamy tu. Gdy będzie gotowe, wlej an patelnię odrobinę masy i włóż do niej przeciętą w pół truskawkę – po wycięciu wygląda jak serce. Smaż placuszki z obu stron i serwuj z bitą śmietaną lub czekoladą.

Oryginalny przepis i zdjęcie: http://weelicious.com/2014/01/31/valentine-strawberry-heart-pancakes/

Uczuciowe pomidory

serduszka z pomidorem

Ta przekąska świetnie sprawdzi się jako dodatek do kolacji. Do jej stworzenia potrzebujesz gotowego ciasta francuskiego i dwóch foremek w kształcie serca – większej i mniejszej, a także pomidorów.. Na każdą przekąskę potrzebujesz dwóch większych serc – jednego całego i drugiego z otworem w kształcie mniejszego serca. Nałóż je na siebie. Zwilż pełne serce odrobiną wody, nałóż na nie wycięty kawałek i zrób w otworze kilka dziur widelcem. Otwór wysmaruj odrobiną musztardy, na górę nałóż plaster pomidora wcięty w kształt serca tą samą foremką. Gotowe włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do zezłocenia przez około 6 minut.

Oryginalny przepis i zdjęcie: http://www.winosandfoodies.com/2010/04/queen-of-tomato-tarts.html

Tosty prosto z serca

jajka z sercem

Nic nie mówi „kocham Cię” mocniej, niż pożywne śniadanie. Zaserwuj drugiej połówce jajko na toście z okienkiem. Przygotuj dwa kawałki najlepiej tostowego chleba i zrób z kich kanapkę z masłem. Po złożeniu posmaruj nim kromki również od zewnątrz. Włóż kanapkę na patelnię ustawioną na średnim ogniu i usmaż na złoto z jednej strony. Zdejmij kanapkę z patelni, połóż na desce złocistą stroną do góry i wytnij serduszko, ręcznie lub używając foremki. Ponownie połóż kanapkę na patelni, tym razem nie podpieczoną stroną do dołu i zmniejsz temperaturę. Do formy w kształcie serca wlej odrobinę białka – tyle, żeby ją wypełniło, a następnie delikatnie włóż żółtko. Jeśli chcesz, możesz też posypać kanapkę serem lub kawałkami szynki. Smaż pod przykryciem do chwili, gdy jajko się zetnie.

Oryginalny przepis i zdjęcie: http://www.reclaimingprovincial.com/2012/01/22/egg-in-the-basket/

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *