Teraz czytane
Jak ustalić idealne menu na wesele?

Jak ustalić idealne menu na wesele?

menu na wesele

Wesele powinno być starannie przygotowaną uroczystością, na której każda zaproszona osoba będzie się dobrze bawiła. Para młoda musi jednak zadbać o wszystkie szczegóły, aby mieć pewność, że zabawa będzie udana, dlatego też warto zająć się np. kwestią ustalenia menu, aby każdemu ono pasowało, ponieważ goście będą mieć na pewno zróżnicowane preferencje kulinarne. Ustalenie optymalnego menu wcale nie jest prostą sprawą, dlatego bardzo trzeba się nagłowić, aby uzyskać w tym zakresie odpowiednie efekty.

Liczba ciepłych posiłków

Każda para młoda powinna na wstępie zastanowić się nad tym, ile ciepłych posiłków zostanie podanych na weselu. Nie można z nimi przesadzać, ale nie powinno być też ich zbyt mało, oczywiście trzeba zadbać o to, aby były one zróżnicowane. Dzięki temu zwiększy się szansa na to, iż podane przez organizatorów wesela ciepłe posiłki przypadną do gustu zaproszonym gościom i będą im smakowały. Najczęściej na weselach pojawiają się 3-4 ciepłe posiłki, ale jest to indywidualna decyzja każdej pary. Przy skromnych przyjęciach można pokusić się nawet o 2 takie posiłki, jak widać wszystko zależne jest od tego, ile czasu potrwa takie wesele i ilu gości będzie zaproszonych na uroczystość.

Wypytanie gości

Bardzo dobrym pomysłem jest również wypytanie gości o ich preferencje kulinarne, aby na tej podstawie skutecznie dobrać menu weselne. Wiadomo, że będą się one od siebie znacząco różniły, ale w ten sposób można sobie jedynie pomóc. Przy okazji młoda para może się też dowiedzieć, czy któraś z zaproszonych osób ma alergię na jakieś produkty, które mogą znaleźć się w posiłkach, itd. W ten sposób uniknie się wielu niespodzianek oraz rozczarowań, dlatego dokładne wypytanie gości jest jak najbardziej wskazane, a goście powinni odpowiadać na takie pytania bardzo chętnie, w końcu powinno im zależeć na jak najlepszym jedzeniu na takiej imprezie.

Zimne przekąski

menu na weseleWarto zastanowić się poważnie również nad tym, gdzie ustawić zimne przekąski. Oczywiście mogą one być ustawione zarówno na stołach weselnych, obok gości, ale też mogą być wystawione w formie bufetu, aby każda osoba mogła się w dowolnym momencie poczęstować i wybrać dla siebie najlepsze przystawki z proponowanych przez parę młodą. Wszystko zależne będzie jednak w tym zakresie od tego, jak przestronna będzie sala weselna, czy będzie ona zdołała pomieścić dodatkowe stoły na bufet, czy też jednak na stolikach trzeba będzie umieścić wszystkie zimne przekąski.

Zobacz również
Koncentratory tlenu- jak działają i jakie mają zastosowania? 13

Menu mięsne oraz wegetariańskie

Młoda para powinna wziąć również pod uwagę to, że nie każdy zaproszony gość będzie spożywał mięso, dlatego warto zdecydować się zarówno na menu mięsne oraz wegetariańskie. Są to co prawda dodatkowe koszty finansowe, jednak dzięki temu ma się większą pewność tego, że każdy gość wyjdzie z wesela najedzony oraz zadowolony, że nie musiał konsumować produktów, których na co dzień nie jada, aby zaspokoić swój głód i apetyt. Jak widać wybór menu weselnego do najłatwiejszych zadań nie należy, dlatego warto we dwójkę poważnie się nad nim zastanowić odpowiednio wcześnie.

Opracowanie: www.Piekarnia-Tysia.pl

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry