Teraz czytane
Te triki zmienią sposób, w który jesz owoce

Te triki zmienią sposób, w który jesz owoce

owoce
Każdy z nas ma własne metody na obieranie, porcjowanie i przechowywanie owoców, ale czy te nam znane są skuteczne? Jeśli masz wątpliwości, wypróbuj naszych – to gwarancja sukcesu.

Jabłko i gumka recepturka

jabłko

Po przecięciu jabłka na pół, gdy np. chcesz je wydrążyć i zabrać do pracy lub dać dziecku, złącz obie połowy gumką recepturką. Dzięki temu miąższ się nie utleni, nabierając brązowego koloru.

Truskawka i rurka

truskawki

Jeśli chcesz łatwo i szybko pozbyć się szypułki z truskawki, użyj rurki do napojów. Przebij ją wzdłuż owocu, od wąskiego dołu w stronę szypułki, a ona łatwo odłączy się od owocu.

Kiwi i łyżka

kiwi

Wyjadanie kiwi ze skórki łyżeczką znamy aż za dobrze,. Ale co jeśli chcemy pokroić miąższ, na przykład do sałatki? Łyżeczka również przyjdzie z pomocą. Po podcięciu końcówek z obu stron kiwi wsuń łyżkę tuż pod skórkę i powoli oddzielaj ja od miąższu do chwili, gdy oddzieli się od owocu.

Banany i folia

banan

Żeby banany zostały świeże na dłużej, trzymaj je w kiści i owiń końcówki plastikową folią. Ten trik powinien przedłużyć ich trwałość o co najmniej trzy dni.

Cytrusowy rulon

cytryna

Najłatwiejszym sposobem na obieranie cytryny jest zrobienie z niej..harmonijki. Odetnij końcówki z obu stron owocu, a następnie przetnij w jednym miejscu wzdłuż cząstki, tak jakbyś chciał ją wyciąć. Następnie zacznij „odwijanie” cytrusowego rulon, cząstka po cząstce.

Mango i szklanka

mango

Szklanka pomoże oddzielić miąższ mango od skóry. Po oddzieleniu go od pestki wybierz wąską szklankę i wbij w miąższ tak, jak łopatkę w ziemię i „wygarnij go” ze skóry – miąższ pozostanie w szklance.

Awokado i torebka papierowa

awokado

Niedojrzałe awokado zmięknie szybciej, jeśli będzie przechowywane w papierowej torbie. Ten sam trik dotyczy niedojrzałych bananów.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry