Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Świąteczne last minute – które dania wigilijne przygotujesz jeszcze przed gwiazdką?

Wigilia za pasem, a w Twojej lodówce wciąż pustki? Wbrew pozorom, na dzień przed Wigilią można przygotować całkiem sporo świątecznych potraw, zwłaszcza jeśli mamy kilka godzin ekstra, a w pewnych kwestiach pójdziemy na skróty. Przedstawiamy kilka pomysłów na ekspresowe dania wigilijne.

Karp

Świąteczna ryba najlepiej smakuje na świeżo, więc najlepiej przygotować ją w samą Wigilię. Na dzień przed włóż mięso do zamykanego pojemnika i obłóż cebulą, która „wyciągnie z ryby posmak mułu. Mając do dyspozycji tak niewiele czasu lepiej zrezygnować z ryby w galarecie i postawić na opcję smażoną lub pieczoną, którą zrobisz w mig. Przygotowanie świątecznego karpia po wyjęciu z cebulowej zaprawy nie powinno zająć dłużej niż godzinę.

fried carp with almonds and herb cheese sauce and sauerkraut with mushrooms for christmas eve supper

Kapusta z grzybami

Dania wigilijne z kategorii ekspresowych to również kapusty – z grzybami i grochem. My proponujemy przepis na tę pierwszą z dodatkiem borowików. Suszone grzyby trzeba zalać wodą i odstawić na noc, a rano gotować do miękkości prze około 20 minut pamiętając, żeby zachować grzybowy wywar po odcedzeniu. Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i gotujemyw wodzie po grzybach przez około godzinę. Pod koniec gotowanie do kaupsty dodajemy marchewkę startą na małych oczkach. Po ugotowaniu akpustys zklimy na oleju drobno posiekaną cebule i dodajemy o dania razem z grzybami, a całośc zagęszczsamy zasmażką z oleju i mąki.

Zupa rybna

Do powstania barszczu wigiolijengo konieczny jest zakwas, na który nie mamy czasu, więc alternatywa może być zupa na bazie oczyszczonych, rybich głów. Zacznamy od ugotowanie bulionu na bazie pietruszki, pora, gałązki z lubzcyki i opalonej nad ogniem cebuli. Po ugotowaniu do wuwaruy dodajemy dwie oczyszczoen głowy karpii i gotujemy przez około 30 minut, a na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zupę można lekko zabielić śmietaną i podawać z grzankami lub lanymi kluskami.

soup-796355_1920

Korzenne śledzie

Gotowe, właściwe doprawione śledzie będą hitem świątecznego stołu. Po wyjęciu z zalewy na bazie oleju kroimy je na kawałki i łączymy z mieszanką wykonaną z cukru pudru i korzennych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków i  imbiru (wszystkie przyprawy musza być mielone). Śledzie zmieszane z przyprawami powinny marynować się całą noc. Do śledzi po przegryzieniu dodajemy przesmażoną cebulkę z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wkładamy warstwami do słoika.

small fish and spices for salting - salt, pepper and Bay leaf

Piernik

Po daniach wytrawnych czas na słodkie. Najlepsze będzie ciasto, które w zasadzie robi się samo – wystarczy połącvzyć składniki i włożyć do piekarnika. Po Upieczeniu piernik przekładamy powidłami, oblewamy czekoladą i czekamy na zachwyty. Caisto na bazxie kalsycznycjh składników, czyli miodu, akko i przyprawy piernikowej, z dodatkiem rodzynek i orzechów, powninno pozostać w piekarniku przez około 45 minut. Pełen przepis znajdziecie na blogu Niebo na talerzu.

Życzymy udanych, kuchennych zmagań i przepysznych świąt!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *