Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

STRUDEL CZEKOLADOWY

7 dkg. masła uciera się z 3-ma łyżkami cukru na piankę, potem dodaje się po jednemu 5 żółtek, 4 tabliczki rozgrzanej czekolady i trochę sproszkowanej wanilji.

Gdy masa dobrze utarta, dodaje się do niej tęgo ubitą pianę wraz z 10 dkg. drobno usiekanych migdałków lub orzechów włoskich i miesza się lekko.

Następnie rozsmarowuje się masę na skropione masłem ciasto strudlowe, zwija się w rulon i po wierzchu skrapia strudel rozpuszczonem masłem.

Po upieczeniu (30 minut w piecu) pudruje się mączką cukrową, zmieszaną z wanilją i drobno usiekanemi migdałkami.

Strudel czekoladowy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *