Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ROSÓŁ Z OGONÓW WOŁOWYCH

1/2 kg. ogonów wołowych, dokładnie oczyścić, umyć i pokrajać na kawałki, poczem zalać 1/2 litrem wody i gotować jak każdy rosół, tylko nieco dłużej, gdyż ogony są twardsze, od zwykłego mięsa.

Przed wstawieniem na ogień wrzucić obranej i opłukanej włoszczyzny i 1 cebulę.

Po ugotowaniu zupę przecedzić, zaprawić łyżką mąki kartoflanej, wsypać soli do smaku (dobrze jest wlać kieliszek wina), następnie wrzucić do zupy pokrajane ogony, trochę oddzielnie ugotowanych świeżych grzybków lub pieczarek i kilka kawałków marchewki.

Do zupy takiej najlepiej podawać oddzielnie ugotowane knedle z cielęciny.

Przepis ROSÓŁ Z OGONÓW WOŁOWYCH z książki „Jak gotować dobrze smacznie  i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *