Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ROSÓŁ SPECJALNY

Bardzo smacznym rosołem jest tak zwany „rosół specjalny”, lub jak go często nazywają, „rosół królewski”. Taki rosół gotuje się z kilku gatunków mięsa, aby był mocny 1 smaczny. Więc zamiast jednego mięsa daje się: 1/2 kg. wołowiny, 1/4 kg. cielęciny, 1/4  kury starej, 1/8  indyka 1 kilka dkg. wątróbki wołowej, dodatki jarzynowe, jak do rosołu z wołowiny.

Gotuje się również, jak rosół z wołowiny, z tym jednak, że cielęcinę i indyka należy wyjąć wcześniej, aby się nie rozgotowały. Po ugotowaniu rosół należy przecedzić i podać w filiżankach z pierożkami lub pasztecikami.

Przepis z książki „Jak gotować dobrze smacznie  i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *