Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

POTRAWKA Z PIECZONEJ GĘSI

Oskubaną i oczyszczoną gęś lub kaczkę upiec na maśle, następnie pokrajać ją na kawałki, oddzielnie przesmażyć 2 łyżki masła z łyżeczką mą­ki, zaprawić tem sos, w którym się gęś piekła, dolać 4—5 łyżek buijonu, włożyć 1 cebulę pokrajaną w plastry, wlać sok z cytryny lub 1 kieliszek octu, trochę karmelu, sos zagotować, włożyć do niego pokrajaną gęś i jeszcze parę minut gotować pod pokrywką.

Następnie wyjąć gęś na pół­misek i zalać sosem.

Potrawka z pieczonej gęsi – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *