POTRAWKA Z KRÓLIKA
przez Redakcja ABC Gotowanie
19 lutego 2014
Zdjąć z królika skórę, oczyścić go, dokładnie wymyć, posolić, włożyć do szerokiego niskiego rondla, dodać 3 łyżki masła, 2 cebule pokrajane w plastry, 2 ziarnka pieprzu, 1 listek bobkowy, 10 dk. pieczarek i dusić pod pokrywą, podlewając kilku łyżkami rosołu i 2 kieliszkami białego wina.
Należy dusić królika do miękkości, a gdy jest już miękki, trzeba go wyjąć, sos przecedzić, zaprawić go łyżką przesmażonego masła z 1 łyżeczką mąki, pieczarki, które się z królikiem dusiły, pokrajać w paseczki, królika pokrajać, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Potrawka z królika – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.