POTRAWKA Z KACZKI
Kaczkę oskubać, oprawić i posolić, ugotować ją w całości w wodzie z 15 dk. rozmaitej włoszczyzny, następnie wyjąć, pokrajać.
Oddzielnie 2 dk. grzybków namoczonych w mleku, ugotowanych i pokrajanych w paseczki, udusić na łyżce masła z 1 pokrajaną cebulą.
Rosół z kaczki zaprawić 1 szklanką śmietany rozrobionej z 1 łyżką mąki, zmieszać z uduszonemi grzybami i cebulą, zagotować i pokrajaną kaczkę włożyć do tego sosu. Kaczka w sosie powinna się gotować jeszcze 15 minut.
Można do takiej potrawki ugotować osobno 25 dk. kaszy krakowskiej na sypko, następnie kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć kaszą i polać sosem. Zamiast kaszy można również potrawkę z kaczki podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Potrawka z kaczki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.