Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Pomysły na smaczne dania z cukinii

Cukinia to warzywo, które w ostatnim czasie stało się bardzo popularne, ponieważ jest łagodne w smaku, a także lekkostrawne, dzięki czemu można jeść je na surowo lub też wykorzystać do przygotowania wielu przepysznych potraw. Zawiera duże ilości cennych dla zdrowia witamin i minerałów, jednak najważniejsze jest to, iż w cukinii nie odkładają się metale ciężkie, dlatego też można zajadać się nią praktycznie każdego dnia. Jakie jednak dania z cukinii warto przygotować w domowym zaciszu?

Zupa krem z cukinii

Świetnym pomysłem na sezonowe danie z cukinii jest zupa w formie kremu, która powinna zasmakować nawet największym niejadkom. Aby ją przygotować, wystarczy zaopatrzyć się w 3 małe cukinie, cebulę, bulion warzywny, 2 ząbki czosnku, odrobinę mozzarelli, oliwą oraz ulubione przyprawy. Cebulę, czosnek i cukinię należy obrać, drobno posiekać i smażyć przez chwilę na odrobinie oliwy. Następnie należy wlać bulion, gotując całość przez około 10 minut. Po tym czasie należy dodać pokrojoną mozzarellę, miksując powstały wywar i dodając ulubione przyprawy.

Leczo z cukinii

Leczo to bardzo sycący posiłek, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w cukinię, cebulę, dobrą kiełbasę, różnokolorową paprykę, czosnek, przecier pomidorowy oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz oregano. Jak przygotować leczo? Cebulę należy drobno pokroić i usmażyć na odrobinie oliwy. Po chwili należy dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach należy dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, podsmażając całość przez około 5 minut. Na końcu należy dodać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, gotując całość przez kilka minut i gotowe.

Roladki z cukinii

W sezonie grillowym warto przygotować roladki z cukinii, które można przygotować na kilka sposobów. Takie roladki są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Cukinię wystarczy pokroić w długie, cienkie i dosyć szerokie paski, najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw. Można je następnie przyprawić odrobiną soli, pieprzu i ziół. Następnie należy przygotować nadzienie z mozzarelli lub twarogu, jednak świetnym pomysłem będzie również wykorzystanie cienkich plasterków boczku. Po uformowaniu roladki warto przekłuć ją wykałaczką, aby się nie rozleciała. Następnie wystarczy usmażyć je przez chwilę na grillu lub specjalnej patelni.

Szaszłyki z cukinii

Pozostając przy grillowaniu, kolejnym sprawdzonym daniem będą szaszłyki z cukinią. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się oczywiście w cukinię, paprykę, cebulę, boczek oraz filet z kurczaka. Paprykę i boczek należy pokroić w kosteczkę, natomiast cukinię i cebulę w cienkie krążki. Filet z kurczaka warto wcześniej doprawić ulubionymi przyprawami i odrobiną oliwy, krojąc na małe kawałki. Wszystkie składniki należy następnie nabić na długie wykałaczki, smażąc szaszłyki na rozgrzanym ruszcie.

Faszerowana cukinia

Faszerowane warzywa mają wielu zwolenników, ponieważ są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Jeśli chodzi o cukinię, to można ją nafaszerować dowolnie wybranymi składnikami, jednak najlepiej zdecydować się na mięso, pomidory oraz ser feta. Aby przygotować takie danie, cukinię należy dokładnie umyć i przekroić wzdłuż, usuwając znajdujący się w środku miąższ. Mięso należy przysmażyć na patelni, dodając ulubione przyprawy, sos pomidorowy oraz usunięty wcześniej z wnętrza cukinii miąższ. Wydrążone cukinie należy następnie wypełnić farszem oraz posypać pokruszonym serem piec całość przez około 20 minut.

Zobacz również inne inspiracje na dania z cukinii na sosrodzice.pl

 

 

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *