Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

PIECZEŃ Z DZIKA

1 1/ kg. mięsa z dzika (szynki lub od łopatki) po 5 dniach wyjąć z marynaty, na 1/2 godziny przed użyciem dobrze posolić, włożyć do rondla na gorący tłuszcz, polać sosem z marynaty i dusić cięgle sosem polewając.

Gdy pieczeń jest już miękka, należy obsypać ją mąką, jeszcze trochę podusić, sos dokładnie przecedzić, zaprawić 1 szklanką śmietany i zalać nim pokrajaną na półmisku pieczeń.

Do pieczeni z dzika podaje się grzybki marynowane, buraczki, oraz knedle kartoflane lub z bułki.

Pieczeń z dzika – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *