Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

PIECZEŃ HUZARSKA

Na pieczeń huzarską trzeba wziąć gruby i krótki kawałek zrazowej. 1 kg. mięsa, sparzyć gorącym octem, nasolić i obrumienić na patelni ze wszystkich stron, przełożyć potem do niskiego rondla, posypać pokrajaną w plasterki cebulą i dusić pod pokrywką około 2 godzin. Na pół godziny przed obiadem zrobić farsz następujący: 2 cebule drobno usiekać, poczem utrzeć z 2 łyżkami masła. Następnie dodać łyżkę tartego czarnego chleba, soli, pieprzu i wymieszać masę z żółtkiem. Wyjąć pieczeń z rondla, nadkroić ją w cienkie plastry i między te nacięcia nałożyć farszu. Później włożyć pieczeń z powrotem do rondla, dodać podsmażonej na maśle cebuli, posypać łyżką mąki, podlać 2 łyżkami zimnej wody i pod pokrywką dusić 1/2 godziny. Gdy pieczeń jest już gotowa, trzeba ją bardzo ostrożnie wykładać na półmisek, żeby się plastry nie rozpadły. Do takiej pieczeni podaje się kartofle tłuczone, przysmażane knedelki, makaron włoski, krokiety kartoflane. Z jarzyn: duszoną kapustę, buraczki.

Pieczeń huzarska – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *